Flere patienter overlever på store sygehuse

Kræftpatienter, der også har andre sygdomme, overlever bedre på store sygehuse end på små, viser undersøgelse.

Ny undersøgelse viser, at flere patienter overlever på store sygehuse. (Foto: Casper Dalhoff)
Ny undersøgelse viser, at flere patienter overlever på store sygehuse. (Foto: Casper Dalhoff)

Mens flere danske kræftpatienter i dag overlever, og tre ud af fire patienter er i live et år efter diagnosen, ser det langt værre ud for de stadigt flere danskere, som har andre sygdomme oven i kræften.

- Det er uacceptabelt, at fremskridtene for dem går så langsomt eller står helt i stampe, siger formanden for Kræftens Bekæmpelse, professor Frede Olesen.

Patienter med lungesygdommen KOL, og som opereres for tarmkræft på de fem største sygehuse i Danmark, lever længere end de patienter, der opereres på de mindste sygehuse.

Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og Klinisk Epidemiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Overlevelsen efter et år var på 68 procent på de store og 61 procent på de små sygehuse. Forskellen var mest udtalt i starten af perioden, hvor flere patienter blev behandlet på små sygehuse.

- Der er en forskel på omkring 20 procent efter et år, som man ikke kan sidde overhørig, siger overlæge Reimar W. Thomsen, der har ledet analysearbejdet for Klinisk Epidemiologisk Afdeling.

- I debatten om den stigende specialisering på de store sygehuse har nogle haft formodning om, at det har omkostninger for de kræftpatienter, der fejler mere end en ting.

- Men det kan vores undersøgelse jo ikke bekræfte. Tværtimod klarer KOL-patienterne sig bedre på de store sygehuse, siger Reimar W. Thomsen.

Han peger på, at patienterne kan have fordel af, at de store sygehuse har stor kirurgisk erfaring, gode intensivafdelinger og lungemedicinske specialister.

- KOL-patienter med kræft er en sårbar gruppe med en dødelighed, der er dobbelt så stor som andre kræftpatienter.

- For en afmagret KOL-patient, der har svært ved at få luft, er kemobehandling hård kost. Derfor har de større risiko for at komme på intensivafdeling og i respirator, siger Reimar W. Thomsen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere