Ny forskning: Derfor bliver man skizofren

Sammenfald af fysisk sygdom og stress i dine unge år kan gøre dig skizofren i din voksenliv

Scweiziske forskere har fundet en sammenhæng mellem sygdom, stress og skizofreni. (Foto: Colourbox)
Scweiziske forskere har fundet en sammenhæng mellem sygdom, stress og skizofreni. (Foto: Colourbox)

Hvis din mor havde influenza, mens hun var gravid med dig, og du i løbet af din pubertet var udsat for alvorlig stress, så øges din risiko for at blive skizofren markant. Det er konklusionen på en stor undersøgelse foretaget på Zürich Universitet og netop publiceret i det internationale tidsskrift Science.

I forsøg på en større gruppe mus har forskerteamet, der er ledet af dr. Urs Meyer, konstateret, at kombinationen af sygdom som for eksempel influenza under første halvdel af graviditeten og voldsomme stressreaktioner under musenes kønsmodning gjorde dem disponible for at udvikle skizofreni.

Se også: Stresset mor kan give barn skizofreni

I forsøget udviklede man først en særlig slags mus, hvorefter man kunstigt påførte en del af de drægtige hunner en influenzavirus. Virussen påvirkede fostrenes hjerner og 'gemte' stoffer i de ufødte museungers hjerner. Da musene var født og nåede alderen, hvor de bliver kønsmodne, udsatte man dem for fem forskellige slags chokerende oplevelser, som fremprovokerede alvorlig stress.

Musehjerner med skizofreni
Andre grupper af mus blev enten udsat for influenzavirussen, før de blev født, eller for de voldsomme stressoplevelser, men ikke virus. En tredje gruppe blev skånet for både sygdom og stress.

Se også: Storbyen gør dig psykisk syg

Umiddelbart efter stressoplevelserne kunne forskerne ikke se forskel på de mus, der både havde været syge og været udsat for stress og dem, der ikke havde været ude for den kombination. Men da musene blev voksne, udviklede den første gruppe en adfærd og hjernestruktur, der i høj grad ligner den adfærd, man ser hos mennesker med skizofreni.

Helbredelse eller forbyggelse
Selvom resultaterne endnu kun er sikre på forsøgsmusene, ser forskerne deres projekt som et stort skridt i retning mod at opklare et af skizofreniens mange mysterier.

Se også: Skizofreni hos børn kan opdages tidligere

- Vores resultater er ekstremt vigtige og giver os god viden om sygdommen hos mennesker, siger Urs Meyer. Forskerne håber, at deres arbejde kan hjælpe mennesker med skizofreni. Hvis ikke til at finde en helbredelsesform, så med at forebygge sygdommen hos særligt udsatte.

Det har i årtier været uvist, hvad der udløste den skizefrene adfærd, og der har været teorier om både biologiske, psykologiske og sociale afgørende faktorer. De fleste forskere er dog enige om, at også arvelighed spiller en stor rolle for mange, der udvikler sygdommen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere