Antallet af hepatitis A-tilfælde stiger

24 danskere er nu smittede med leverbetændelse og Statens Serum Institut forventer flere tilfælde

(Foto: colourbox)
(Foto: colourbox)

Tidligere på dagen meldte Statens Serum Institut om et udbrud af den smitsomme leverbetændelse hepatitis A, hvor 21 danskere indtil videre var registrerede som smittede.

Allerede nu er antallet oppe på 24, og Statens Serum Institut forventer flere tilfælde i den kommende tid.

Se også: Smitsom leverbetændelse er muligvis i omløb

Flere end normalt
- Vi formoder, at vi får kendskab til flere tilfælde i den kommende tid og opfordrer alle, der har mistanke om smitte til at kontakte deres læge, siger seniorforsker og afsnitsleder hos Statens Serum Institut Steen Ethelberg til ekstrabladet.dk.

Leverbetændelse, som er en virus i mave-tarm-systemet smitter gennem forurenet vand eller fødevarer eller ved direkte berøring med afføring - eksempelvis når voksne skifter ble på børn. Normalt ses leverbetændelse mest i områder i Asien og i Afrika på grund af dårlig kloakering og virus i drikkevandet. Derfor bliver danskere typisk smittet, når de har været ude at rejse. Denne gang er der dog ingen af de smittede, der for nyligt har været i udlandet, og Statens Serum Institut mener derfor, at smitten er opstået herhjemme.

- Det, der kendetegner dette udbrud, er, at der er registreret flere tilfælde end normalt, og at ingen af de smittede har været ude at rejse. Derfor mener vi, at smitten må være opstået i Danmark, uddyber Steen Ethelberg.

Forurenet fødevare
Statens Serum Institut er nu i gang med at snakke med alle sygdomsramte for at spore sig ind på, hvad de har spist, og hvad de ellers har foretaget sig. Da udbruddene spreder sig over flere byer i landet, kan smitten indtil videre ikke føres tilbage til en enkeltstående fødevarebutik.

- Patienterne spreder sig over flere større byer, så vi arbejder blandt andet med en teori om, at der kan være tale om en supermarkedskæde, der har importeret en forurenet fødevare. Men det må den videre efterforskning vise, tilføjer seniorforskeren.

De 24 patienter fordeler sig med cirka 75 procent på Sjælland - heraf over halvdelen i Københavnsområdet. Derudover er der registreret et par stykker i Aarhus samt et par stykker i Aalborg. Patienterne er mellem 5 og 66 år.

Kan være alvorlig
- Leverbetændelse kan være alvorlig - især for ældre patienter, som kan opleve et langvarigt sygdomsforløb eventuelt med indlæggelse. Men i de fleste tilfælde er sygdommen mild, og går over af sig selv, forklarer Steen Ethelberg.

De 24 patienter, som foreløbigt er registreret, har alle haft sygdommen i en mild form.

[

Om leverbetændelse

- Symptomer på hepatitis A er feber, kvalme, opkast, eventuelt diarré, mavesmerter og gulsot. Urinen bliver mørkfarvet, og afføringen bliver lys. De fleste voksne kan få disse symptomer i én til flere uger, hvorefter de har overstået infektionen og er immune. Børn kan have lettere symptomer. Det er vigtigt, at patienter med symptomer på leverbetændelse søger læge med henblik på korrekt diagnose.

- De fleste får leverbetændelse i en mild form, der går over af sig selv. I nogle tilfælde - især for ældre personer - kan sygdommen blive alvorlig og langvarig med nødvendig indlæggelse.

- Der findes ingen behandling for leverbetændelse, men man kan forebygge sygdommen med en vaccination hos lægen. Vaccinationen beskytter også mod hepatitis B.

- Har man først haft leverbetændelse, er man immun over for sygdommen resten af livet.

Kilde: Statens Serum Institut.

]
0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere