Psykisk syg rådner op i kolonihaven

Britta Feldskou er så syg, at hun burde være i et bo-tilbud med andre psykisk syge - i stedet tilbyder Ballerup Kommune kvinden en lejlighed og 15 timers hjælp om ugen

Det eneste holdepunkt i Britta's liv er den lille gravhund Jackpot, der her ligger og gnaver på et kødben midt i det rodede kolonihavehus. (Foto: Jan Unger)
Det eneste holdepunkt i Britta's liv er den lille gravhund Jackpot, der her ligger og gnaver på et kødben midt i det rodede kolonihavehus. (Foto: Jan Unger)

HJÆLP OS: Kender du til andre sager som denne? Tip os på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Hvor syg skal man være, før man får den rigtige hjælp?

Det spørgsmål stiller både fagfolk og den psykisk syge Britta Feldskou sig selv.

Ballerup Kommune vil nemlig kun give kvinden 15 timers hjælp om ugen og forlanger, at hun bor for sig selv. Men Britta er så syg, at hun burde bo et sted, hvor der er adgang til hjælp 24 timer i døgnet, vurderer de fagfolk, kommunen har haft på sagen.

Dyr kassetænkning
Alligevel opholder kvinden sig i dag i et primitivt kolonihavehus i Skovlunde. Her hutler hun sig gennem hverdagen. Eneste daglige kontakt til andre er gravhunden Jackpot.

Og ifølge Landsforening SIND er beslutningen i Ballerup meget kortsigtet.

KOMMUNE TIL HJERNESKADET:

Se også: Aarhus Kommune til hjerneskadet: Pas dig selv

Ofte bliver regningen for at nægte alvorligt psykisk syge den hjælp, de faktisk har brug for, meget høj. Både for den syge og for de offentlige pengekasser:

- Sådan en borger vil formentligt ende med at koste samfundet flere penge, siger landsformand i SIND, Knud Kristensen, til Ekstra Bladet.- Når hun ikke får det tilbud, der skal til, jamen så risikerer hun at blive endnu mere syg og skal måske være indlagt på et psykiatrisk hospital. Og der er endnu dyrere, vurderer Knud Kristensen fra SIND.

Sagsbehandler: Helt uholdbart
Ekstra Bladet har fået aktindsigt i Britta Feldskous sag. Og papirerne afslører, at både psykiatere på Psykiatrisk Center Glostrup og socialrådgiveren i Ballerup er helt enige om, at kvinden er så syg, at hun bør flytte ind på en døgninstitution.

’Det er min vurdering, at Britta’s aktuelle boligsituation er uholdbar,’ skriver socialrådgiveren i en indstilling til kommunens øverste ledelse.

LÆS OGSÅ: Se også: Kommunalt benspænd koster Kasper jobbet Kommunalt benspænd koster Kasper jobbetHun fraråder, at man tilbyder den psykisk syge en lejlighed, hvor hun bare vil være overladt til sin egen skæbne:

’Det vurderes ikke, at et boligskifte vil kunne skabe de stramme rammer og den struktur, som Britta vurderes at have behov for i hverdagen,’ konkluderer socialrådgiveren.

Kommunen: Klar dig selv
Britta Feldshou har tidligere været indlagt på afdeling P83 på Psykiatrisk Center Glostrup. Og her er man helt enige - Britta har akut brug for et tilbud døgnet rundt:

’Britta’s livskvalitet vil i den grad kunne forbedres ved et bo-tilbud,’ lyder vurderingen fra fagfolkene på den psykiatriske afdeling.

LÆS OGSÅ:

Sådan er hverdagen for 41-årige Ingrid Svendsen fra Bornholm. Hendes faste hjælper er taget fra hende - og hun får kun 'luft' en gang om ugen. (Foto: Ernst van Norde) Samfund - 11. dec. 2012 - kl. 06:00 Kommune til handicappet: Vi lufter dig om en uge

I Ballerup Kommune har det såkaldte visitationsudvalg dog valgt at ignorere alle råd. Prisen for et døgntilbud er 657.000 kroner om året. I stedet får Britta nu tilbud om en lejlighed og 15 timers hjælp om ugen.

Ifølge udvalgets afgørelse er Britta ’en overlever’, der godt kan klare sig uden den hjælp, som alle fagfolk ellers siger, at den psykisk syge kvinde har akut brug for.

TÆNKER MED PENGEKASSEN:

Se også: Kommunernes valg: Jo svagere du er, jo mindre hjælp får du

I Ballerup Kommune afviser den ansvarlige i dag over for ekstrabladet.dk, at det er nødvendigt med det bo-tilbud, som de faglige eksperter ellers anbefaler. Britta Feldshou må prøve en lejlighed først, er meldingen fra kommunens ledelse.

Sagen om Britta ender nu som en klage til Det Sociale Nævn.

LÆS HELE TEMAET I AVISEN I DAG:

* Ikke syg nok til at få hjælp
* Kommunen: Britta skal prøve lejligheden først
* Tænker på selvmord: Hvad har jeg at leve for?
* Sådan endte Britta i et kolonihavehus

HJÆLP OS: Kender du til andre sager som denne? Tip os på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

1 af 2 Britta er fortvivlet og bryder flere gange grædende sammen under interviewet med Ekstra Bladet. (Foto: Jan Unger)
2 af 2 Det eneste holdepunkt i Britta's liv er den lille gravhund Jackpot, der her ligger og gnaver på et kødben midt i det rodede kolonihavehus. (Foto: Jan Unger)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere