Novo kendte til insulin-bivirkninger

Novo Nordisk kritiseres for at have underspillet bivirkningerne i ny medicin

Novo kendte til bivirkninger ved deres nye medicin allerede tidligt i 2012. (Polfoto/Ulf Holmstedt)
Novo kendte til bivirkninger ved deres nye medicin allerede tidligt i 2012. (Polfoto/Ulf Holmstedt)

Medicinalgiganten Novo Nordisk får kritik for at have underspillet bivirkningerne i sin nye medicin, Tresiba.

Berlingske Business afslører torsdag, at de amerikanske myndigheder allerede i foråret 2012 bad Novo om yderligere data for insulin-medicinen på grund af bekymringer for hjerte-kar-bivirkninger.

Også aktieanalytikere fra J.P. Morgan advarede i efteråret 2012 om, at lanceringen af den nye medicin på det amerikanske marked kunne blive forsinket.

Se også: Novo Nordisk får kæberasler på børsen

Ifølge Berlingske Business orienterede Novo ikke straks aktiemarkedet om, at der kunne blive problemer med at få godkendt medicinen af de amerikanske sundhedsmyndigheder FDA.

Aktieanalytikere vurderer, at Novo dermed underinformerede markedet og oversolgte et lægemiddel i milliardklassen.

- Novo Nordisk skulle have givet flere informationer om det emne. For det var et stort tema, som endte med at koste dem en masse problemer, siger aktieanalytiker Tim Race fra Deutsche Bank til Berlingske Business.

Se også: Novo-direktør efter USA-skuffelse: Vi må handle hurtigt

Novo Nordisk afviser dog med begrundelsen, at det ikke er medicinalkoncernens opgave at gætte på, hvad det er, de amerikanske myndigheder vil fokusere på.

Da de amerikanske myndigheder i sidste uge ikke kunne godkende Novos nye flagskib, Tresiba, og det fik kursen på aktien til at styrtdykke med et tab for aktionærerne på henved 17 milliarder kroner.

Efterfølgende gav koncernchef i Novo Mads Krogsgaard Thomsen udtryk for skuffelse over, at godkendelsen glippede, for så sent som i november anbefalede et ekspertpanel den amerikanske lægemiddelstyrelse at godkende produktet.

Se også: Modvind til Novo Nordisk: Børssmæk efter insulin-skuffelse

Han ventede et hurtigt møde med de amerikanske myndigheder for at få mere klarhed over, hvad det præcist er for nogle data, der efterlyses.

- Amerikanerne er bekymrede for, om der sker flere hjerte- kar tilfælde hos Tresiba-patienter end med de insuliner, vi sammenligner med, sagde Mads Krogsgaard Thomsen.

Både i Europa, Mexico og Japan er midlet blevet godkendt.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere