Statiner kan være på vej ud

En dansk forsker er måske på vej med et nyt, bedre og billigere stof mod for højt kolesterol

Der er måske snart godt nyt for de 600.000 danskere, der hver dag tager medicin for at sænke deres kolesteroltal og undgå hjerte-kar-sygdomme. Den mest udbredte behandling i dag er de omstridte statiner, der har en række kendte bivirkninger som forvirring, hukommelsestab og muskelsmerter.

En ung forsker på Aarhus Universitet har nnetop gjort en opdagelse, der måske kan ende med et nyt produkt, som kanerstatte statinerne og afhjælpe de mange patienter med for høje kolesteroltal. Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse. Ph.d.-studerende Worawan Panpipat har igennem længere tid forsket i stoffer, der kan nedsætte kolesterol-tallet hos mennesker, og nu ser det ud som om, der er et gennembrud.

Se også: Derfor giver kolesterolmedicin smerter

Det har længe været kendt, at der i frugt og grønt findes stoffer, der kan sænke blodets indhold af kolesterol. Men skal de stoffer bruges medicinsk, skal der mere til, end hvad man selv kan nå at spise af de sunde sager. Det vil kræve i nærheden af 400 tomater, 200 gulerødder og 150 æbler, hvis man selv skal spise sig til et lavere kolesterolniveau.

Billigere og bedre
Worawan Panpipat har nu fundet et nyt, højkoncentreret og let optageligt stof med de samme sundhedsgavnlige egenskaber som de store mængder grønt.

- Det var et omfattende stykke laboratoriearbejde. Jeg startede helt klassisk fra bunden og har lavet stribevis af reaktioner mellem forskellige naturlige plantesteroler, fedtsyrer og aminosyrer. Nu ser det ud til, at mine anstrengelser har båret frugt, siger Worawan Panpipat om sin foreløbige forskning på området, som hun netop har modtaget en pris fra American Oil and Chemists’ Society (AOCS) for.

Se også: Bivirkninger ved kolesterolmedicin undersøges

Blandt de gode egenskaber i det nyfundne stof er, at det er billigere og mere bæredygtigt end de kemiske stoffer, der bruges i dag. Desuden reagerer kroppen meget hurtigt på stoffet. Mens naturligt plantesterol er svært for tarmen at optage, har det nye stof en høj opløsningsevne, og det gør, at kroppen hurtigere og nemmere kan optage det.

Skal teste bivirkninger på mus
Endnu er dog kun taget første skridt mod et nyt og bedre stof på markedet. Næste stadie er at teste stoffet på mus. Her vil hun undersøge, hvad der medfølger af eventuelle bivirkninger.

Se også: Kolesterol-vanvid: Du risikerer bivirkninger uden grund

- Jeg skal i de næste par år undersøge stoffets egenskaber i detaljer. Hvordan påvirker det cellemembranerne i kroppen, når kolesterolindholdet bliver erstattet med plantesterol?, siger hun i pressemeddelelsen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere