Små pillepakker betyder færre selvmord

Landets sundhedsminister afviser at gøre pillepakker mindre. Men måske var det en god ide, hvis Atrid Krag læste en ny engelsk undersøgelse

Over tusind danskere forsøger hvert år at tage deres eget liv med hovedpinepiller som Panodil, Pinex og Pamol. (Foto: Polfoto)
Over tusind danskere forsøger hvert år at tage deres eget liv med hovedpinepiller som Panodil, Pinex og Pamol. (Foto: Polfoto)

Som et af de eneste lande i Europa tillader Danmark, at pakker med 300 stk. paracetamol-midler sælges i håndkøb. Det fortalte Ekstra Bladet tilbage i januar.

Dengang afviste sundhedsminister Astrid Krag (SF) at følge vores nabolandes eksempel og reducere størrelsen på håndkøbspakkerne, der sælges under navnene Panodil, Pinex og Pamol. Det selv om danske eksperter mener, at de store pakker er skyld i, at et stigende antal danskere bruger pillerne til at forsøge selvmord.

Læs også:

Se også: Vi tillader pilleselvmord

I dag skriver Ugeskrift for Læger på sin hjemmeside om et nyt engelsk studie, som nok bør giver Astrid Krag grund til at genoverveje.

I 1998 ændrede England og Wales reglerne, sådan at den største pakker paracetamol man kunne få i håndkøb blot indeholdt 32 piller. Undersøgelsen, som netop er blevet udgivet i British Medical Journal, viser, at antallet af dødsfald, der er foresaget af en overdosis paracetamol, er faldet med 43 procent, siden britterne ændrede reglerne.

Har reddet 765 liv
- Det tyder helt klart på, at det er lykkes at begrænse alvorligheden af selvmordsforsøgene foretaget med paracetamol. Og det er meget robust, at det så lang tid efter indførelsen af pakningsbegrænsning stadig har en effekt. De mener jo, at de har forebygget op til 43 procent af de selvmord, der tidligere blev begået med paracetamo, siger overlæge og psykiater Merete Nordentoft til ugeskriftet.dk.

Hun er en af landets førende forskere i selvmord og har i flere år kæmpet for at gøre de danske håndkøbspakker mindre. Men hver gang bliver hun mødt med argumentet om, at vi risikerer at folk blot skifter selvmordsmetode. Det argument mener hun, at det nye studie slår en pæl igennem.

- Undersøgelsen viser også, at pakningsbegrænsning ikke har ført til et metodeskift. Det kan man i hvert fald ikke spore i de tal overhovedet, siger Merete Nordentoft til ugeskriftet.dk.

Det bygger hun blandt andet på, at det samlede antal dødsfald er faldet i England og Wales. De engelske forskere anslår, at regelændringen har reddet 765 britters liv siden 1998.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere