Det store kræft-lotteri

Ekstra Bladet har spurgt en række læger og regioner, hvorfor der stadig er stor forskel på, hvor god deres kræftbehandling er

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Kræftbehandlingen i Danmark er et lotteri. Det afslører en gennemgang, som Ekstra Bladet har lavet af de nyeste kvalitetsrapporter inden for tre af de største dræbere: lungekræft, tarmkræft og brystkræft.

På kortet kan du klikke på forskellige regioner og sygehuse og se, hvor det er, de klarer sig dårligere end deres kolleger. Og herunder kan du se, hvad de selv siger til kvalitetsforskellene.

Henrik Villadsen, lægelig direktør, Odense Universitetshospital:

Om dødelighed for lungekræft:

– Tallene for lungekræft kan tolkes sådan, at Region Syddanmark har den højeste dødelighed, og det har vi også i absolutte tal. Men sikkerhedsintervallerne gør, at man ikke kan sige, at vi er dårligst. Vi har desuden taget ved lære af de bedste og er begyndt at gøre, som de gør i Hovedstaden.

Om dødelighed for tarmkræft:

– Odense tager de mest komplicerede tarmkræftpatienter, imens de mere almindelige bliver sendt til Svendborg. Der vil naturligvis være større risiko ved at behandle komplicerede patienter.

Om ventetid for tarmkræftpatienter:

– Vi har i dag lavet en central visitation, hvor en speciallæge beslutter, om en tarmkræftpatient skal til Odense eller Svendborg. Så fremover vil antallet af tarmkræftpatienter, der starter behandling til tiden være væsentligt højere.

Frank Svendsen Jensen, konstitueret ledende overlæge, kirurgisk afdeling, Aalborg Sygehus:

Om manglende specialister:

– Vi arbejder på at få flere tarmkirurgiske specialister til Nordjylland. Men det er altså vigtigt at kigge på, hvor mange patienter, der er i live fem år efter operationen. Her klarer vi os lige så godt som de andre regioner.

Region Sjælland:

Om at følge brystkræftpatienter:

– Region Sjælland opfylder ikke standarden, hvilket skyldes udfordringer med indberetning af registreringer på de onkologiske afdelinger, og ikke at brystkræftpatienter ikke følger kontrolprogrammet.

Om lækager:

– Roskilde Sygehus foretager en meget nøjeregnende indrapportering af lækager efter operation for tarmkræft. Det betyder, at alle utætheder registreres, uagtet at de er meget små og ikke har afgørende indflydelse på patientens behandlingsforløb.

Jesper Ravn, ledende overlæge, thoraxkirurgisk klinik, Rigshospitalet:

Om ventetider for lungekræft:

– Det er rigtigt, at vi har nogle problemer i forhold til, at få folk i behandling inden for seks uger. Men vi kan se på tallene, at langt de fleste kommer i behandling inden for syv uger. Samtidig har vi altså landets klart bedste overlevelse for opererede lungekræftpatienter.

Hans Von Der Maase, ledende overlæge, onkologisk klinik, Rigshospitalet:

Om ventetider for lungekræft:

– Ventetiden på at komme til første samtale i vores ambulatorier er hovedforklaringen. Her er en begrænsende faktor vores meget dårlige fysiske rammer i vores lungecancer afsnit. Dette har vi søgt kompenseret ved at etablere aftenambulatorier og pr. 1. december 2012 er den ambulante kapacitet i dagtiden desuden udvidet med 25 procent.

Læs mere i Ekstra Bladet:

  • En livsfarlig bankoplade
  • Kræftoverlevere: Godt vi bord det rigtige sted
  • Kræftlæge: Det er beskæmmende
  • Sundhedsformand: Det er ikke et lotteri
  • Så mange får kræft
0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere