Hospitalschef gav topjob til vigtigt vidne

Har bragt sig på kant med forvaltningslovens habilitetsregler, mener professor i forvaltningsret

Nordsjællands Hospitals direktør Suzanne Aaholm har ifølge Politiken søndag ansat en tidligere kollega til at lede byggeriet af et nyt supersygehus til 3,8 mia. kr. uden at fortælle Region Hovedstaden, at hun ville føre ham som vidne i en voldgiftssag.

Dermed har hun bragt sig på kant med forvaltningslovens habilitetsregler, siger Michael Gøtze, professor i forvaltningsret, Københavns Universitet. Han påpeger, at hun som minimum burde have underrettet ansættelsesudvalget om, at den nye projektdirektør, Henrik Schødts, spillede en vigtig rolle i den verserende sag:

- Det gælder særligt i dette tilfælde, hvor hun har haft stor økonomisk interesse i, at han vidnede til hendes fordel, siger Michael Gøtze til Politiken.

Ændrede forklaring
Efter ansættelsen ændrede Henrik Schødts forklaring i retten til fordel for Suzanne Aaholm, der krævede 10 millioner kr. i erstatning for at være blevet uberettiget fyret som kommunaldirektør på Frederiksberg. Men retten opdagede, at der var tale om en ny forklaring, og Suzanne Aaholm tabte sagen med et brag.

Suzanne Aaholm blev i februar 2010 bortvist fra sit job som kommunaldirektør med begrundelsen, at hun havde skjult for politikerne, at udgifterne til ændring af administrationen og ombygning af rådhuset havde overskredet bevillingen.

Få måneder senere blev hun ansat af Region Hovedstaden som hospitalsdirektør. Hun anlagde derefter med støtte fra sin faglige organisation Djøf en voldgiftssag mod Frederiksberg Kommune med krav om 10 millioner kr. Aaholms påstand var, at hun havde informeret borgmester Jørgen Glenthøj (K) om overskridelserne.

Afviser falsk forklaring
Centralt i sagen var et møde 4. november 2009 på borgmesterens kontor, hvor hun hævdede, at borgmesteren blandt andet havde fået et notat om økonomien fra kommunens ejendomsafdeling, hvis chef, Henrik Schødts, også deltog i mødet. Han havde, mens han stadig var ansat på Frederiksberg, forklaret, at notatet kun forelå digitalt, og at det »ikke (blev) omdelt på mødet«, fremgår det af et referat, som Schødts har godkendt.

I november 2011 blev han ansat som projektdirektør for det kommende Nyt Nordsjællands Hospital, som Aaholm er chef for. Og i oktober sidste år kom Henrik Schødts i voldgiftsretten med den nye forklaring, at han medbragte notatet og udleverede det til borgmesteren.

Da de tre højesteretsdommere blev gjort opmærksom på, at forklaringen var i strid med det, han tidligere havde sagt, blev Schødts indkaldt til en ny afhøring, hvor hans forklaring blev mere uklar.

Henrik Schødts afviser i dag, at han har afgivet falsk vidneforklaring.

- Jeg taler altid sandt, siger han til Politiken.

Hospitalsdirektør Suzanne Aaholm siger i en skriftlig udtalelse til Politiken, at »jeg har overhovedet ikke haft nogen indflydelse på hans eller andres forklaringer«.

Overraskende
Hun oplyser, at hun fortalte ansættelsesudvalget, at hun kendte Schødts. Men Aaholm fortalte ikke, at han skulle vidne, da han 'først blev indkaldt som vidne i efteråret 2012'.

Det fremgår dog af sagens akter, at Aaholms advokat et par måneder før ansættelsen havde sat Henrik Schødts på sin vidneliste. Det har Aaholm ikke ønsket at kommentere.

Professor Michael Gøtze siger, at når man står midt i en retssag, kan man ikke være med til at ansætte et af vidnerne.

- Det må falde ind under lovens regler om inhabilitet. Ved ansættelser må der ikke være omstændigheder, der er egnet til at vække mistanke om usaglige hensyn.

Vibeke Storm Rasmussen (S), der som formand for Region Hovedstaden er øverste chef for Suzanne Aaholm, betegner oplysningerne som 'overraskende':

- Men jeg er nødt til at se nærmere på det, før jeg kan kommentere det«, siger hun til Politiken.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere