Forskere: Fugleinfluenza er slet ikke så farligt

Millioner af mennesker bærer rundt på den frygtede fugleinfluenza, afslører overraskende forskning - men de dør ikke af det

Fugleinfluenza er mindre farligt, end man troede, afslører ny forskning. Andre forskere og WHO er dog skeptiske og holder fast i, at sygdommen er en alvorlig trussel mod verdens befolkning. (Foto: Jens Meyer)
Fugleinfluenza er mindre farligt, end man troede, afslører ny forskning. Andre forskere og WHO er dog skeptiske og holder fast i, at sygdommen er en alvorlig trussel mod verdens befolkning. (Foto: Jens Meyer)

DEBAT UNDER ARTIKLEN: Hvor tryg er du ved, at forskerne er så uenige om fugleinfluenza?

Officielt har blot 586 mennesker i hele verden været ramt af fugleinfluenza (H5N1/red.). Hele 346 af dem er ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO døde af sygdommen.

LÆS OGSÅ: Viden holdes hemmelig

Men de officielle tal er helt forkerte, mener en gruppe af forskere med amerikanske Peter Palese i spidsen. Deres resultater er netop blevet offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift 'Science'.

Millioner er ramt
Forskerne har analyseret blodprøver fra 14.000 mennesker, der blandt andet bor i Asien. Og prøverne viser, at mellem en og to procent af dem er inficeret med H5N1.

Forskerne mener, at de nye resultater dermed viser, at flere millioner mennesker har været ramt af sygdommen, uden at en masse af dem er døde af det.

ANDRE FORSKERE: Man dør af det her

I WHO fastholder man dog sit syn på sygdommens alvor.

- Vi er fortsat sikre på, at dødeligheden ligger på mellem 30 og 60 procent, forklarer talsmanden for WHO, Gregory Hartl.

Forskere i hanekamp
Den største dødelighed er angiveligt set i Indonesien og Cambodia - hvor 80 procent af de smittede døde. Og lavest i Egypten, hvor 30 procent af de ramte døde af sygdommen.

LÆS OGSÅ: Nu kommer supervaccinen

Og andre forskere bakker WHO op og mener, at de nye resultater bygger på forkerte forudsætninger:

- Selv hvis WHO tager rigtigt meget fejl, er fugleinfluenza så alvorlig, at sygdommen vil dræbe flere, end der døde under Den Spanske Syge i 1918, mener den anerkendte amerikanske forsker Michael Osterholm fra universitetet i Minnesota.

DANSK HOBBYAVLER: Skrev en bog efter fugleinfluenza ramte hans liv

0 kommentarer
Vis kommentarer