Så langt kan influenza-virus hoppe

Selvom du holder dig på god afstand af din halvsyge kollega, kan du langt fra vide dig sikker på ikke at blive smittet

Nys og hoste fra influenzaramte kan sprede virus på større afstande, end man hidtil har troet, viser en ny, amerikansk undersøgelse. (Foto: AP)
Nys og hoste fra influenzaramte kan sprede virus på større afstande, end man hidtil har troet, viser en ny, amerikansk undersøgelse. (Foto: AP)

Sidder du på kontor med en influenzaramt, eller kan du se, at ham foran dig i køen i supermarkedet ser sløj ud, er det med at holde dig på afstand. På god afstand. Nye undersøgelser viser nemlig, at influenzavirus kan smitte længere væk fra sin ejermand, end man hidtil har troet.

Helt op til to meter kan de små viruspartikler flyve væk fra ham eller hende, som de har angrebet, og sætte sig i næsen på deres næste offer.

Se også: Forkølelsesvirus plager danskerne

Det er forskere på Wake Forest School of Medicine i North Carolina, der har gjort opdagelsen, efter de isolerede 94 syge mennesker i hver deres rum. De lod de syge ligge i en seng i rummet, mens de talte, hvor mange gange den syge hostede og nøs. Efterfølgende samlede forskerne prøver ind fra forskellige steder i rummet.

Se også: Influenzaen er på tilbagetog

65 procent af testpersonerne fik konstateret influenza, og af dem sendte 43 procent viruspartikler ud i rummet. Forskerne kunne konkludere, at jo mere syge personerne var, jo flere partikler sendte de afsted. Desuden kunne man konstatere, at nogle mennesker er 'supersmittere' - en del af de syge sendte hele 32 gange så meget virus afsted som deres medpatienter. Det gjorde sig gældende for hele 20 procent af de meget syge.

- Vores resultater giver ny viden om, hvordan og hvor meget influenzavirus spreder sig. Det kan måske give en bedre viden om, hvad man kan gøre for at beskytte sig selv mod virus, når influenzasæsonen er på sit højeste, skriver forskerne i deres rapport, der er offentliggjort i Journal of Infectious Diseases.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere