Derfor sletter dine venner dig på Facebook

Få fire gode råd til, hvad du ikke skal gøre, hvis du vil beholde dine venner på Facebook

Det kan give en følelse af udstødelse at blive slettet som ven på Facebook. Men der er gode råd, du kan følge, hvis du vil blive på vennelisten hos dine Facebook-kontakter. (Foto: AP)
Det kan give en følelse af udstødelse at blive slettet som ven på Facebook. Men der er gode råd, du kan følge, hvis du vil blive på vennelisten hos dine Facebook-kontakter. (Foto: AP)

Selvom det hele foregår i den virtuelle pseudo-verden, kan vi hurtigt komme til at føle os sårede af andres adfærd på Facebook. Og for mange af os er det værste vi kan blive udsat for at blive slettet fra en venneliste.

Christopher Sibona, der er ph.d.-studerende ved University of Colorado, har lavet sit eget studie i, hvad aktiviteter og handlinger på Facebook kan have af konskevenser IRL - i vores virkelige liv - og hvilken adfærd, der kan udløse så drastiske handlinger som at slette en virtuel ven. Det skriver Relaxnews.

Se også: Computeren kan gøre dig deprimeret

Der findes heldigvis også råd for, hvordan man undgår at ryge af sine Facebookkontakters vennelister. I undersøgelsen blev deltagerne spurgt om, hvad der kunne få dem til at slette en ven, og vil du blive hængende på dine venners væg, skal du undgå disse handlinger:

- at lave hyppige, ligegyldige opdateringer eller opslag, som ikke interesserer dine venner

- at opslå markante holdninger om for eksempel politik eller religion

- at skrive upassende opdateringer, der for eksemepel er sexistiske, racistiske eller på anden må diskriminerende

- at skrive for mange opdateringer om dine børns opførsel, din aftensmad eller andet privat, men ligegyldigt

Kvinder tager det mest nært
Sibonas overbevisning er, at det kan såre dybt og skabe evig splid i et venskab, hvis man sletter en Facebookven. Faktisk kan det give den slettede en følelse af udstødelse og resultere i 'alvorlige psykologiske konsekvenser' for den tidligere ven, lyder konklusionen i undersøgelsen.

Se også: Facebook gør os ulykkelige

Sibona spurgte 582 forskellige mennesker - ikke på Facebook, men på Twitter - om, hvordan de reagerede, når de blev slettet som ven på Facebook. 40 procent svarede, at de ville undgå personen i det virkelige liv, hvis de oplevede den afvisning at blive slettet som ven i cyberspace. Andre 10 procent af de adspurgte var usikre, men overvejede det samme. I undersøgelsen var kvinder mere tilbøjelige til at tage en vennesletning nært end mænd.

Resultaterne af Sibonas undersøgelse er netop offentliggjort på Hawaii International Conference on System Sciences.

Se også: Dit internetbrug afslører dine mentale problemer

Drop bare eksen
Et andet studie, publiceret i tidsskriftet Cyberspychology, Behavior, and Social Networking, råder dog til, at man - trods det uhøflige signal og risikoen for at såre vedkommende - bør slette sine ekskærester som Facebookvenner. Cyber-stalking og at følge med i eksens liv kan nemlig gøre det sværere for dig at komme dig over et brud, lyder konklusionen af denne forskning.

1 kommentar
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere