Hvis du tror, du er fed, bliver du det

Unge, der føler sig for tykke, har stor risiko for at blive det i voksenalderen

Hvis du går og tror, at du er tyk, har du større risiko for at blive det, viser en ny undersøgelse. (Foto: Colourbox)
Hvis du går og tror, at du er tyk, har du større risiko for at blive det, viser en ny undersøgelse. (Foto: Colourbox)

Hvis du er ung og normalvægtig, men føler dig tyk, er du faktisk i farezonen for at blive overvægtig som voksen. Frygten for at blive for tyk kan med andre ord blive en ond, selvopfyldende profeti.

En ny undersøgelse lavet på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim blandt knap 1200 unge mennesker afslører, at de, der ifølge vægten ikke er for tykke, men selv mener, at de er det, risikerer at blive det. Det skriver Aftenposten.no.

Ud af de 1196 normalvægtige unge, der deltog i undersøgelsen, svarede 22 procent af pigerne, at de følte sig for tykke. 9 procent af drengene svarede det samme.

Se også: Fedme skader hjernen

Den store gruppe af unge nordmænd er fulgt af forskerne på universitetet siden 1990'erne.

Det viste sig igennem tiden, at blandt de normalvægtige unge kvinder, som ikke selv følte sig tykke, blev 50 overvægtige som voksne. Men i den gruppe af normalvægtige unge kvinder, som selv syntes, de var for store, blev hele 78 procent overvægtige som voksne.

For mændene var antallet lidt lavere, men tendensen var den samme. 55 procent af dem, der selv mente, de var for tykke som teenagere, var blevet overvægtige som voksne. Til sammenligning var kun 29 procent af dem, der syntes, de var normale, blevet overvægtige.

Se også: Mor blind for barnets fedme

Ekspert i sundhedpsykologi, Ingela Lundin Kvalem er ikke overrasket over resultaterne af den nye undersøgelse. Hun er overbevist om, at det er de slankekure, som de normalvægtige unge tvinger sig selv på, der giver bagslag.

- Når man går på slankekur, går man gerne ned i vægt. Men kun få kan efterfølgende holde vægten. De fleste tager på igen, og ofte tager man mere på end man har tabt, så man ender med at blive mere overvægtig, end man var, da kuren startede, siger hun til Aftenposten.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen