Jordbær forgifter 11.000 tyske skoleelever

Op mod 11.000 tyske skoleelever har fået roskildesyge, efter at de er blevet forgiftet af jordbær. Danske forbrugere skal dog ikke frygte de kinesiske lortebær

Op mod 11.000 tyske skoleelever har fået roskildesyge af at spise forgiftede jordbær (Foto: Colourbox)
Op mod 11.000 tyske skoleelever har fået roskildesyge af at spise forgiftede jordbær (Foto: Colourbox)

Et parti frosne jordbær fra Kina er sandsynligvis årsag til, at cirka 11.000 tyske skoleelever er blevet madforgiftet og ramt af diarré og opkastninger. Det oplyser den tyske sundhedsstyrelse BVL.

Det er børn på cirka 500 skoler og fritidshjem i det østlige Tyskland, det er gået ud over. 32 elever er så syge, at de er sendt til behandling på hospitaler.

De fleste af eleverne er ifølge BVL smittet med norovirus, der netop giver akut maveinfektion.

Alle elever har spist mad fra cateringfirmaet Sodexo, der leverer skolemad. Firmaet har undskyldt det skete over for børnene og deres forældre.

Smittekilden er sandsynligvis frosne jordbær importeret fra Kina, siger kilder i det tyske sundhedsministerium.

- Vi har fundet en meget stærk sammenhæng mellem udbruddet af madforgiftning og et parti frosne jordbær, siger en talsmand for Robert Koch Instituttet, der rådgiver de tyske sundhedsmyndigheder.

Eksperter siger, at de mistænkte jordbær sandsynligvis ikke er blevet tilstrækkelig opvarmet under tilberedningen, og at giftige bakterier derfor ikke er blevet uskadeliggjort.

Sodexo har lovet af kompensere de ramte elever i løbet af nogle dage.

- Vi beklager det skete. Vi vil i løbet af de kommende dage yde kompensationer til de ramte og fremover være endnu mere omhyggelige i vore valg af underleverandører, skriver Sodexo i en erklæring.

Danske forbrugere skal dog ikke frygte de kinesiske lortebær i frysediskene i landet supermarkeder, vurderer Fødevarestyrelsen.

- Nej, det skal de danske forbrugere ikke. Vi har overhovedet ingen efterretninger om, at der skulle være de her bær i Danmark. Det har vi ikke noget belæg for at skulle frygte, siger fødevareberedskabschef Kim Sigsgaard til ekstrabladet.dk

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Mikkel Cramon
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen