Skandaleramt sædbank kan køre videre

Flere partier har krævet sædbanken lukket, men det kommer foreløbig ikke til at ske, siger Sundhedsstyrelsen

Flere kvinder nåede at blive befrugtet med den genetisk skadede sæd, efter sædbanken var blevet opmærksom på det første tilfælde af et barn, som var smittet med gensygdommen NF1. (Foto:
Flere kvinder nåede at blive befrugtet med den genetisk skadede sæd, efter sædbanken var blevet opmærksom på det første tilfælde af et barn, som var smittet med gensygdommen NF1. (Foto:

Historien om sædbanken Nordisk Cryobank, som ifølge DR ventede flere måneder med at handle på mistanke om en sæddonor som bar på en gensygdom, har fået både de Konservative og Dansk Folkeparti til at kræve sædbanken lukket.

Se også: DF kræver sygdomsramt sædbank lukket

Men det kommer ikke umiddelbart til at ske, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

- Man vil ikke på den her baggrund tilbagekalde sædbankens tilladelse, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Anne-Marie Vangsted til ekstrabladet.dk.

Se også: Sæddonor spredte sjælden sygdom

- Der er jo nogle regler, som man skal overholde, og det er det, vi fører tilsyn med. Når reglerne ikke er overholdt, så irettesætter vi, og hjælper det ikke, så går vi videre til næste trin. Det er en flertrinsraket, hvor man efterfølgende kan give bøder og, hvis tilladelsen er groft eller gentagent misligeholdt, tilbagekalde tilladelsen, siger Anne-Marie Vangsted.

Holder skarpt øje
Sagen om sæddonoren, som uvidende var bærer af den genetiske sygdom NF1 og spredte smitten til ni børn, kom først frem i foråret 2011.

Men efter DR har taget sagen op igen, kræver politikerne handling. Sundhedsstyrelsen overvejer dog ikke på nuværende tidspunkt at tilbagekalde tilladelsen eller foretage yderligere sanktioner imod Nordisk Cryobank.

- Tilbage i 2011, da vi blev opmærksomme på den her sag, gav vi Nordisk Cryobank en irettesættelse og sagde til dem: Den her fremgangsmåde er forkert, den skal I holde op med. Hvis vi går ind og ser på straffebestemmelserne vil det sige, at hvis der bliver et gentagelsestilfælde, så vil man gå ud og gøre brug af de instrumenter man har, siger Anne-Marie Vangsted til ekstrabladet.dk.

Læs også:

Se også: Teknologi kunne have stoppet donorsæd

Hun understreger dog, at der bliver holdt ’et skarpt øje’ med Nordisk Cryobank fra Sundhedsstyrelsens side for at sikre, at de overholder reglerne.

- Vi har kritiseret, at der er gået så lang tid, for der er jo gået utilstedelig lang tid. Det er ikke acceptabelt, siger Anne-Marie Vangsted.

- Konkret i forhold til Nordisk Cryobank har jeg talt med Sundhedsstyrelsen, og vi er helt enige om, at der fremadrettet skal holdes et skarpt øje med sædbanken, skriver ministeren.

Sundhedsminister Astrid Krag understreger også, at hun ser med stor alvor på sagen og ønsker skærpet tilsyn med sædbanken.

- Og hvis det viser sig, at der er er flere sager, så kan der blive tale om en politianmeldelse og en suspendering af sædbankens tilladelse til at håndtere sæd, skriver hun i en kommentar til Ritzaus Bureau.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen