Konferencecenter beklager hyldebær-syge

- Vi er kede af det og beklager over for gæsterne, lyder det fra direktøren for Bernstorff Slot, hvor friske hyldebær udløste diarré

- Det er helt slut med at lave smoothies på frisk/rå frugt på Bernstorff Slot, siger direktør Kirsten Nielsen.
- Det er helt slut med at lave smoothies på frisk/rå frugt på Bernstorff Slot, siger direktør Kirsten Nielsen.

Direktør Kirsten Nielsen fra konferencecentret Bernstorff Slot i Gentofte nord for København beklager en hændelse i sidste uge, hvor et mindre antal gæster blev dårlige med diarré og opkastninger, efter at de havde indtaget smoothies med rå hyldebær til morgenmad.

Rå hyldebær indeholder nogle naturlige giftstoffer, som i løbet af kort tid efter indtagelse, kan give symptomer som diarré og opkastninger.

Læs også:

Se også: Efter hyldebær-forgiftning: Sanktion på vej til konferencecenter

På Bernstorrf Slot blev otte-ti af 200 gæster syge, mens flere fra personalet drak smoothies med de friske hyldebær uden at blive dårlige.

- Det er en klar fodfejl af kokken, at man ikke var opmærksom på, at rå hyldebær kan indeholde et naturligt giftstof, der kan resultere i kortvarig diarré og opkastninger, siger Kirsten Nielsen til ekstrabladet.dk.

Straks da nogle af gæsterne blev syge, gennemgik køkkenpersonalet og ledelsen dagens morgenmad.

- Det eneste nye vi havde brugt, var de friske hyldebær, som det er sæson for nu. Vi gik ind på Fødevarestyrelsens hjemmeside og så, at de i rå tilstand indeholder naturlige giftstoffer, der kan give diarré og opkastninger. Vi informerede straks gæsterne om, at vi mistænkte hyldebærrene for at være årsagen til diarréen.Samtidig kontaktede vi Fødevarestyrelsen og fortalte om hændelsen, og de takkede os rent faktisk og sagde, at de på den baggrund ville repetere deres information om håndtering af hyldebær, siger Kirsten Nielsen til ekstrabladet.

Hun beklager meget over for de gæster, der blev syge.

- Det er vi meget kede af, og det vil vi gøre alt for at undgå i fremtiden. Når vi fremover laver smoothies, bliver det med varmebehandlede bær. Vi vil ikke på nogen måde risikere, at vores gæster bliver syge i fremtiden, siger Kirsten Nielsen.

De syge gæster kommer fra en organisation, som ofte bruger Bernstorff Slot.

- Jeg har været i kontakt med dem efterfølgende, og der er ingen af dem, der blev alvorligt syge eller får varige mén, siger Kirsten Nielsen til ekstrabladet.dk.

Fødevarestyrelsen har til ekstrabladet.dk sagt, at hændelsen vil udløse en sanktion til Bernstorff Slot, der har en såkaldt elitesmiley.

- Jeg ved ikke, hvad sanktionen bliver, siger Kirsten Nielsen til ekstrabladet.dk.

SÅDAN HÅNDTERER DU HYLDEBÆR:

Rå hyldebær kan være giftige

Man kan blive syg af at spise rå hyldebær.

Hyldebær indeholder nogle naturlige giftstoffer, som i løbet af kort tid efter indtagelse, kan give symptomer som diarré og opkastninger. Fødevarestyrelsen råder dig derfor til, kun at spise hyldebær, som har været opvarmet.

Er det farligt at bruge lidt rå hyldebær i min smoothie?

Svar: Ja, Fødevarestyrelsen har på det seneste måttet forholde sig til flere tilfælde, hvor man har lavet smoothies med hyldebær og som efter kort tid har forårsaget diarré og opkastninger.

Hvilke stoffer i rå hyldebær giver symptomer som diarré og opkastninger?

Svar: Det er endnu uvist hvilke stoffer der giver symptomerne. Man ved, at der findes cyanogene glykosider (blåsyreglykosider) i blade og bær. I bærerne er indholdet dog ikke så højt, at det skulle give symptomer. Derimod er der fundet lektiner i hyldebær. Man er dog ikke sikker på, om de fundne lektiner kan virke toksiske på mennesker.

Man kan roligt spise opvarmede hyldebær. Det toksiske stof er varmelabilt dvs., at det ødelægges ved opvarmning.

Kilde: Fødevarestyrelsen

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen