Kønsvorter er blevet en mandesygdom

Færre kvinder får konstateret kønsvorter, mens forekomsten af kønssygdommen er uændret blandt en stor gruppe mænd, som ikke er omfattet af HPV-vaccinen

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Homoseksuelle mænd er fortsat i lige så stor fare for at blive ramt af kønsvorter som tidligere. Samtidig er forekomsten af den frygtede kønssygdom faldet blandt kvinder siden, at HPV-vaccinen blev indført i børnevaccinationsprogrammet i 2009.

Se også: Gratis kræftvaccine: Lægernes telefonlinjer gløderSe også: Få en sprøjte - når du træner

Det vurderer én af landets førende eksperter på området.

Hver tiende mand er i fare
- Vi ser begyndende danske undersøgelser, der viser, at antallet af registrerede tilfælde af kondylomer eller kønsvorter er faldende. Det gælder dog efter min vurdering primært blandt unge kvinder og unge, heteroseksuelle mænd. Homoseksuelle mænd derimod er stadig lige så udsatte som tidligere, forklarer afdelingslæge Helle Kiellberg Larsen fra én af Danmarks største afdelinger for kønssygdomme, Venereaklinikken på Bispebjerg Hospital.

Hun henviser til australske undersøgelser, der viser, at forekomsten af kønsvorter er faldet blandt kvinder under 21 år og heteroseksuelle mænd under 21 år. Blandt homoseksuelle mænd derimod er forekomsten af kønssygdommen, som i værste fald kan føre til anal- eller mandelkræft, uændret.

Danske homoseksuelle organisationer vurderer, at mellem 10 og 15 procent af den danske befolkning er homoseksuel.

Forskelsbehandling
Flere læsere har da også indigneret skrevet til Ekstra Bladet efter, at det er kommet frem, at flere læger vælger at vaccinere deres egne sønner med HPV-vaccinen, som ikke bliver tilbudt til drenge og kvinder over 27 år. Blandt andet skriver Linda Skriver fra Lyngby, som har en søn:

- Hvorfor skal vi med drenge betale for HPV-vaccinen mod kræft, og pigerne får det gratis? Hvorfor skal der være forskelsbehandling, kræft er vel kræft, men det er vigtigere at beskytte pigerne? Det er da forskelsbehandling og diskriminering, og det bør da ændres, eller er det bedre at have piger?

Helle Kiellberg Larsen bakker op.

- Jeg mener, at vi svigter den store gruppe af homoseksuelle mænd. Desuden er mænd, der har sex med piger fra ikke-vaccinerede lande jo også udsatte. Det er korrekt, at undersøgelser peger på, at vaccinen ikke beskytter mænd lige så godt som kvinder. Men derfor mener jeg stadig, at programmet bør udvides, tilføjer afdelingslægen.

Sundhedsstyrelsens argument for ikke at udvide vaccinationsprogrammet til at omfatte mænd, er netop, at der mangler tilstrækkelig dokumentation for, at vaccinen beskytter mod netop anal- og mandelkræft.

Sundhed - 31. maj. 2012 - kl. 07:22 Ti gange flere får kønsvorter

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Mikkel Cramon
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen