Epilepsi-forening: Falck spillede hasard med Mathildes liv

Ambulancefolk burde have lyttet til epilepsi-ramt piges mor, lyder kritikken fra Dansk Epilepsiforening

Janni Jacobsens datter Mathilde på tre år lider af en sjælden form for epilepsi kaldet Dravet-syndrom. Sygdommen medfører, at Mathilde jævnligt får langvarige krampeanfald og må indlægges. (Foto: Ernst Van Norde)
Janni Jacobsens datter Mathilde på tre år lider af en sjælden form for epilepsi kaldet Dravet-syndrom. Sygdommen medfører, at Mathilde jævnligt får langvarige krampeanfald og må indlægges. (Foto: Ernst Van Norde)

Dansk Epilepsiforening kritiserer i skarpe vendinger Falck og Region Midtjyllands håndtering af ambulancekørslen af den tre årige epilepsi-ramte pige, Mathilde Jacobsen.

LÆS OGSÅ:

Se også: Fyraften hos Falck stoppede sygehustransport

Den lille piges sygehustransport fra Tranbjerg til Skejby Sygehus blev bremset af, at ambulanceredderne først svingede forbi en Falck-station i Højbjerg for at foretage et vagtskifte på grund fyraften, før de fortsatte med den lille pige og hendes mor til sygehuset.

Trods moderen, Janni Jacobsens, protester afviste redderne desuden, at den tre-årige pige havde fået et epileptisk anfald.

- Jeg er forarget, lyder det fra Dansk Epilepsiforenings landsformand, Lone Nørager Kristensen, der mener, Mathilde blev svigtet.

- For nogen epilepsipatienter er epileptiske anfald så langvarige og alvorlige, at akut medicinsk behandling, observation og lægehjælp er eneste løsning. Jo længere tid et anfald varer, jo højere er risikoen for alvorlige skader som for eksempel hjerneskader.

Hasard med Mathildes helbred
Falck vil ikke udtale sig om sagen, men har i stedet henvist til Region Midtjyllands Præhospital, der er ansvarlig for ambulancekørslen.

Her siger driftchefen for Præhospital, Else Ammitzbøl, at kørslen var 'helt efter bogen', fordi pigen ikke havde et anfald. Hun forklarer desuden, at ambulancefolkene har stor rutine i epileptiske anfald.

Men det er ren udenomssnak, mener Lone Nørager Kristensen.

- Der er så mange forskellige former for epilepsi, at selv læger ind imellem kan have vanskeligt ved at skelne. Og ved sjældne former for epilepsi er det ofte patienten eller patientens pårørende, der er de egentlige eksperter. Og når den ledende overlæge på Børneafdelingen, har udtalt, at Mathilde var i anfald, da hun ankom, er der ingen tvivl. Det var at spille hasard med Matildes liv og helbred ikke at køre hurtigst muligt til hospitalet.

Burde have lyttet til moderen
Lone Nørager Kristensen mener også, at ambulancefolkene burde have lyttet mere til Janni Jacobsens vurdering af, at hendes datter var i et anfald.

- Det er sikkert rigtigt, at Falck har mange kørsler med epilepsipatienter, og at der derfor er en vis rutine. Men en vis rutine er ikke det samme som tilstrækkelig indsigt, og her burde Falck-redderne have lyttet til Mathildes mor, siger landsformanden.

Dansk Epilepsiforening vil nu henvende sig til Region Midtjylland for at få svar på, hvordan regionen sikrer, at Falck-reddere har egentlig træning i - og viden om epileptiske anfald, så de kan reagere til mindst mulig risiko for patienten.

1 af 2 Ambulancen skulle først foretage et vagtskifte her på Falck-stationen i Højbjerg syd for Aarhus, før de ville køre den lille epilepsiramte pige til Skejby Sygehus. (Foto: Ernst Van Norde)
2 af 2 Janni Jacobsens datter Mathilde på tre år lider af en sjælden form for epilepsi kaldet Dravet-syndrom. Sygdommen medfører, at Mathilde jævnligt får langvarige krampeanfald og må indlægges. (Foto: Ernst Van Norde)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen