Gratis kræftvaccine gælder IKKE alle unge kvinder

Kun kvinder mellem 20 og 26 år kan få en gratis HPV-vaccine. Kvinder under 20 år har tidligere fået tilbuddet, mens kvinderne sidst i tyverne må undvære tilbuddet på grund af manglende forskning på området

HPV-vaccinen vil kun være gratis for kvinder mellem 20- og 26 år. (Foto: Colourbox)
HPV-vaccinen vil kun være gratis for kvinder mellem 20- og 26 år. (Foto: Colourbox)

HPV-vaccinen blev i går gratis for unge kvinder født mellem 1985 og 1992. Tilbuddet gælder et år frem.

- Jeg er naturligvis glad for, at vi kan beskytte piger og nu også yngre kvinder mod at udvikle livmoderhalskræft. Jeg kan kun være tilfreds med, at det er lykkedes regeringen og Enhedslisten at finde 150 mio. kr. til at udvide vaccinationsprogrammet, skriver sundhedsminister Astrid Krag i en mail til ekstrabladet.dk

Men kvinder under 20 og over 26 er ikke omfattet af det gratis tilbud om en kræftvaccine. Det er Kræftens Bekæmpelse ikke tilfreds med.

- Alle piger skal have ret til at blive vaccineret til de er 27 år. De skal have muligheden så lang tid, vi ved, vaccinen er effektiv, fortæller Leif Vestergaard.

Sprunget over
Vaccinen er en del af pigernes 12-års vaccination, men eftersom vaccinen ikke har eksisteret i særlig mange år, er der en gruppe, der lades i stikken. Piger født i 1993, 1994 og 1995 er ikke inkluderet i den gratis vaccine og de har heller ikke fået vaccinen som en del af deres 12-års vaccination.

Læs også:

Se også: Gratis kræftvaccine: Lægernes telefonlinjer gløder
Læs også: Se også: Få en sprøjte - når du træner

Årsagen til dette er, at de i år 2009 fik tilbud om at få vaccinen. På daværende tidspunkt var den dog ikke så udbredt. Derfor takkede mange nej.

- Vi kan ikke forstå, at man har sprunget de piger over, som har haft tilbuddet en gang. De piger, der ikke blev vaccineret dengang, er ofte piger fra familier, der ikke er opmærksomme på det. Derfor synes vi, det er mærkeligt, at de nu er ekskluderet, fortæller direktør for Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard.

Sundhedsminisiter Astrid Krag har dog et andet syn på dette.

- Det er heldigvis sådan, at langt hovedparten af de piger, som tidligere har fået et tilbud om gratis vaccination, er blevet vaccineret. Og sagen er den, at vi bliver nødt til at forholde os til, at vi befinder os i en meget vanskelig økonomisk situation, skriver Astrid Krag til ekstrabladet.dk

Manglende forskning for kvinder over 26 år
Men det er ikke kun kvinderne under 20 år, der bliver snydt for det gratis tilbud. Kvinder over 26 år får nemlig heller ikke glæde af sprøjten, der kan forhindre livmoderhalskræft. Ifølge Kræftens Bekæmpelse skyldes det, at disse kvinder ikke har ligeså stor risiko for at blive smittet med virussen.

- Det er oftest de unge, der bliver inficeret med HPV-virussen. Når du kommer forbi 30-35 års alderen falder HPV-hyppigheden. Det hænger sammen med, at man får færre sexpartnere, når man bliver ældre, siger Iben Holten, overlæge og projektchef for Kræftens Bekæmpelse.

Hun forklarer, at grænsen på 26 år ikke er 'hellig'. Grænsen går der, fordi der ikke er forsket nok i aldersgruppen på den anden side af de 26 år.

Læs også:

Se også: USA åbner for HPV-vaccine til drenge
Læs også: Se også: Aldrig for sent med kræftvaccine

Australien er dem, der er længst fremme med at udrede, hvilken virkning HPV-vaccinen har på kvinder over 26 år.

Kræftens Bekæmpelse er klar til at inkludere unge kvinder over 26 år, hvis der i forskningen er belæg for det.

- Hvis vaccinen er effektiv, når man har passeret de 26 år, så skal vi selvfølgelig hæve aldersgrænsen. Det vil vi kæmpe for, siger Leif Vestergaard, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Men der er ikke penge til at inkludere unge kvinder over 26 år i det gratis tilbud.

-På nuværende tidspunkt er der altså ikke penge til at udvide vaccinationsprogrammet yderligere, skriver Astrid Krag.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen