Sodavand øger risikoen for at føde før tid

Forbrug af søde drikke som sodavand og saft kan føre til for tidlig fødsel, viser ny undersøgelse

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Der er mange kost- og sundhedsråd, som kvinder bør følge, når de er gravide. Ikke nok med, at de skal holde igen med parfume, alkohol og upasteuriserede oste. Søde drikkevarer som sodavand og saft er også skidt, og et dagligt forbrug kan endda føre til for tidlig fødsel.

Det skriver den norske avis VG.

Se også: Gravides alkohol skader op i teenageårene

Et glas dagligt er nok
Det er forskere fra Folkehelseinstittet og Sahlgrenska universitetssygehus i Sverige, der har gennemgået data for over 60.000 norske gravide. Hver sjette gravide oplyste, at de drak et glas sodavand elelr saft om dagen.

Forskerne fandt, at et dagligt forbrug på et enkelt glas om dagen øger risikoen for en for tidlig fødsel med mellem 16 og 25 procent. Med for tidlig fødsel menes en fødsel før 37. uge. Ifølge forskerne er det en alvorlig sag.

- For tidligt fødte børn dør oftere end andre barn, er oftere indlagt på sygehuset og har flere sygdomme i forlængelse af fødslen, siger Bo Jacobsson, seniorforsker på Folkehelseinstituttet og professor ved Sahlgrenska universitetssykehus til VG.

Han mener, der er god grund til, at gravide er ekstra omhyggelige med at leve sundt og følge myndighedernes kostråd.

Gælder også lightprodukter
Forskerne kan dog ikke sige præcis hvilken sammenhæng, der er mellem søde drikke og for tidlig fødsel. Men de fandt desuden, at kvinder med et stort forbrug af søde drikke samtidig havde et lavere uddannelsesniveau, oftere var rygere og enlige. Den øgede risiko for for tidlig fødsel gælder også kunstigt sødede drikkevarer.

- Vi kan ikke sige med sikkerhed, at der findes en årsagssammenhæng, men der findes en kobling, tilføjer Bo Jacobsen og tilføjer, at yderligere forskning er påkrævet.

Se også: Vil du være gravid - så drop kaffen

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen