DF kritiserer ny rygelov

Nye stramninger i rygerloven ændrer fokus fra at forhindre passiv rygning til at kontrollere hver enkelt dansker, mener DF

Fyldte askebægre skal være en saga blot - også på enkeltmandskontorer. (Foto: Colourbox)
Fyldte askebægre skal være en saga blot - også på enkeltmandskontorer. (Foto: Colourbox)

Med de stramninger af rygerloven, som i går blev gennemført af regeringen og Enhedslisten, er der sket et holdningsskift i retning af mere adfærdskontrol med den enkelte dansker.

Det mener forebyggelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti, som tidligere på året forlod forhandlingerne om stramninger i rygeloven.

- Man går fra en grundholdning i den eksisterende rygerlov, hvor fokus var at undgå passiv rygning, til at man nu laver forbud imod at folk ryger på steder, hvor det faktisk ikke generer andre, for eksempel enkeltmandskontorer. Det er et holdningsskift, hvor der nu bliver lavet mere totalforbud imod rygning. Det så vi ikke noget behov for, tværtom synes vi, at der hvor man ikke generer andre, skal man have lov til at ryge, siger Jens Henrik Thulesen Dahl til ekstrabladet.dk.

Læs:

Se også: Enhedslisten hjælper ny rygelov igennem

Mangler ressourcer
Stramningerne i rygeloven betyder, at det bliver forbudt at ryge i enkeltmandskontorer. Dog er der der lavet lempelser, så det er tilladt at ryge i for eksempel lastbilskabiner og traktorer, efter spektakulær kritik af den del af forslaget.

Hos DF er man skeptisk over for, om der er ressourcer til at sørge for, at forbuddet overhovedet bliver overholdt.

- Arbejdstilsynet har hidtil haft en udfordring med at få gjort, og det bliver jo bestemt ikke nemmere nu. Der er formentlig ikke sat ressourcer af i forbindelse med det her. Jeg kan se, at man nu strammer bøderne, men det kræver stadig, at man har nogle ude til at håndhæve det, siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Læs:

Se også: Dansk Folkeparti skodder rygeforhandlinger

Vil gøre rygning mere synligt
En anden del af rygeloven gør det nu helt forbudt at ryge på skoler, gymnasier, institutioner og opholdssteder for børn og unge.

Men regeringens argumenter om, at totalforbud imod rygning på skoler og uddannelsesinstitutioner vil 'hjælpe unge med at træffe sunde valg' og lade smøgerne ligge, holder ikke, mener forebyggelsesordføreren.

- Vi kan være bange for, at man med den nye lov får en situation, hvor folk står samlet i grupper ude foran uddannelsesinstitutionerne og ryger. Hvor man faktisk med de nuværende regler er i gang med at lave nogle ganske fornuftige, stramme rygeregler på for eksempel gymnasierne, hvor man kun må ryge enkelte steder og hvor rygerne er 'gemt væk'. Men det kan man så ikke fortsætte med efter de nye regler, siger Jens Henrik Thulesen Dahl til ekstrabladet.dk.

Læs:

Se også: WHO: Lovgiv om røgfri arbejdspladser

1 af 2 Jens Henrik Thulesen Dahl sad med i forhandlingerne om rygeloven, indtil DF trak sig, blandt andet fordi de mener, at der var tale om forligsbrud. (Foto: Folketinget.dk)
2 af 2 Fyldte askebægre skal være en saga blot - også på enkeltmandskontorer. (Foto: Colourbox)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere