Producent af kræfttest: Der er altid fejl

Hver 10. kræftsyge har fået forkerte testresultater, før de blev erklæret syge, mener norsk producent af udskældt kræfttest

De tests, der skal afsløre livmoderhalskræft, har alle en risiko for at vise forkerte resultater, mener norsk producent af udskæld test. (Foto: Bo Svane)
De tests, der skal afsløre livmoderhalskræft, har alle en risiko for at vise forkerte resultater, mener norsk producent af udskæld test. (Foto: Bo Svane)

HJÆLP OS: Kender du til testen, der viser sig at have fejl? Tip os på mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Siden nytår har de norske myndigheder nægtet at give tilskud til den nu meget omstridte test for livmoderhalskræft, som firmaet NorChip AS står bag.

LÆS OGSÅ: Udskældt kræfttest bruges i Danmark

Men det betyder ikke, at danske kvinder - der har fået lavet en test med firmaets ' PreTect HPV-Proofer' - behøver at frygte mere for deres sundhed end normalt, mener administrerende direktør Geir Morland:

- Uanset hvilken test man bruger, får ti procent af alle kvinder med livsmoderhalskræft et testresultat, der siger, de er raske, selv om de har kræft, forklarer Geir Morland til Ekstra Bladet.

LÆS OGSÅ: Kræftalarm i Norge

- Nu har man så fundet tre tilfælde på vores test i Norge. Det er tre tilfælde på de seks år, hvor vores test har været brugt.

Langt bedre
Geir Morland mener samtidig, at hans test er langt bedre til at afsløre kræft end konkurrerende produkter.

- Når man kigger på det negative ved en test, skal man også kigge på det positive, mener direktøren.

- Hvorfor får jeres produkt så ikke længere tilskud i Norge?

- Myndighedernes rådgivere har stor indflydelse og har fået ret i deres forslag om at fjerne tilskuddet til os, forklarer Geir Morland, der mener, at hans firma er udsat for en uretfærdig hetz:

- Når man tester vores produkt, følger man ikke de anbefalinger, vi giver. Der bliver for eksempel ikke taget hensyn til, at vi altid anbefaler, at kvinder - der ikke får konstateret kræft med vores test - skal testes igen efter seks til 12 måneder.

- Hvad er problemet ved det?

- Derfor er det alvorligt, at de norske myndigheder evaluerer produktet i strid med anbefalingerne. Og bruger de samme forkerte evalueringer til at holde vores produkt ude af Norge.

Sundhedsstyrelsen oplyser til Ekstra Bladet, at den udskældte test bruges i Danmark, men at der p.t. ikke er planer om at stoppe brugen af den.

0 kommentarer
Vis kommentarer