Sklerosepatienter svigtes: Venter i årevis på hjælp

Sklerosehospitaler har tomme senge, mens 1028 patienter er på venteliste.

Udregninger, som sclerosehospitalerne har lavet, viser, at tomme senge hvert år betyder, at 229 scleroseramte danskere ikke kommer i behandling. - Det er frustrerende, siger hospitalsdirektør Brita Løvendahl. (Foto: Anders Brohus)
Udregninger, som sclerosehospitalerne har lavet, viser, at tomme senge hvert år betyder, at 229 scleroseramte danskere ikke kommer i behandling. - Det er frustrerende, siger hospitalsdirektør Brita Løvendahl. (Foto: Anders Brohus)

HJÆLP OS: Kender du tilsvarende sager? Tip os din historie på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Hvis landets sklerosehospitaler havde penge til det, ville de kunne behandle 229 patienter mere hvert år. Men det har de ikke.

Derfor har hospitalerne masser af tomme senge, imens deres ventelister bare bliver længere og længere.

- Det er dybt frustrerende at have tomme senge stående, som vi ikke kan fylde grundet manglende personale.

- Hvis vi fik det økonomiske råderum til at ansætte det manglende personale, ville vi fra den ene dag til den anden kunne fylde samtlige senge, fordi de fysiske rammer i form af lokaler og udstyr allerede er til stede, siger Brita Løvendahl, der er direktør for sklerosehospitalerne i Ry og Haslev til Ekstra Bladet.

Pernille Buhl og Mikkel Knabe Sørensen har brug for sclerosehospitalets specialiserede behandling en gang om året. Og den er blevet endnu vigtigere, siden sønnen Oskar i marts kom til verdenen. (Foto: Claus Bonnerup) Vagthund Skleroseramt: - Behandlingen betyder alt

Lige nu står 1028 skleroseramte danskere på hospitalernes ventelister, og her må de gennemsnitligt stå i 21 måneder, før de kommer i behandling.

Og de tal vækker bekymring hos en af landets førende skleroseeksperter Per Soelberg Sørensen, der er overlæge, professor og leder af Dansk Multipel Sclerosecenter på Rigshospitalet:

- Det er vigtigt at sætte gang i rehabiliteringen og følge op på den jævnligt.

- Hvis ikke det sker, ved man, at sklerosepatienter taber de funktioner, som de allerede har vundet. Mange patienter vil få et dårligere funktionsniveau, hvis de skal vente 21 måneder frem. Det er et helt monstrøst tal, mener han.

- Det er ikke mig som Sundhedsminister, der placerer den enkelte patient i den enkelte seng, siger Astrid Krag (SF). (Arkivfoto: Jens Dresling) Vagthund Sundhedsminister: Vi sender heller ikke forkølede på hospitalet

Sundhedsminister Astrid Krag (SF), afviser dog, at 21 måneders ventetid på sklerosehospitalerne i Ry og Haslev er et problem, så længe patienterne tilbydes et passende alternativ:

- Regionerne og kommunerne er ikke forpligtet til at sende sklerosepatienterne på Scleroseforeningens hospitaler.

- Patienter har krav på et ordentligt behandlingstilbud, og hvis regionerne ikke vil bruge de to foreningsejede sklerosehospitaler, er regionerne forpligtet til stille et ordenligt alternativ til rådighed, og der skal patienterne selvfølgeligt ikke vente 21 måneder, siger ministeren til Ekstra Bladet.

Læger: Der er ikke et alternativ
Men der findes ikke tilsvarende alternativer, lyder det fra overlæger på regionernes sygehuse.

- Sklerosehospitalerne tilbyder en specialiseret og tværfaglig rehabilitering, som du ikke kan få andre steder, siger Peter Vestergaard Rasmussen, der er overlæge på skleroseklinikken på Aarhus Universitetshospital.

Overlæge på Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet Per Soelberg Sørensen er enig.

- Hospitalerne kan udføre den tidkrævende genoptræning, vi ikke kan på en akutafdeling, forklarer han.

Læs mere i Ekstra Bladet:

  • Nybagte forældre på meget lang venteliste
  • Scleroseforeningen: Det koster arbejdet
  • Scleroselæge: Vi kan ikke løfte opgave
  • Sundhedministeren: Vi behandler heller ikke forkølelse på sygehusene

HJÆLP OS: Kender du tilsvarende sager? Tip os din historie på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

0 kommentarer
Vis kommentarer