Pia K om sklerosesvar: Arrogant og ondskabsfuldt

Sundhedsminister Astrid Krags sammenligning af forkølelse og sklerose får nu en hård medfart fra Pia Kjærsgaard

Pia Kjærsgaard har bedt sundhedsminister Astrid Krag uddbyde hvorfor hun i Ekstra Bladet sammenligner forkølelse med sklerose. (Arkivfoto: Anders Brohus)
Pia Kjærsgaard har bedt sundhedsminister Astrid Krag uddbyde hvorfor hun i Ekstra Bladet sammenligner forkølelse med sklerose. (Arkivfoto: Anders Brohus)

HJÆLP OS: Kender du tilsvarende sager? Tip os din historie på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Dansk Folkeparti går nu ind i sagen om de ekstremt lange ventelister og tomme senge, der præger behandlingen af landets skleroseramte.

Ekstra Bladet har de seneste par dage afsløret, hvordan 1028 skleroseramte danskere venter på at komme i behandling på landets to specialiserede sklerosehospitaler. De har nemlig ikke råd til at fylde deres senge op med det stadig stigende antal syge.

Og da Ekstra Bladet i søndagens udgave talte med sundhedsminister Astrid Krag (SF) om paradokset, sagde hun blandt andet:

– Ligesom vi ikke behandler folk med forkølelse ved at sende dem på hospitalet, behandler vi heller ikke skleroseramte på højt specialiserede centre, hvis de har gavn af kommunal fysioterapi.

- Det er ikke mig som Sundhedsminister, der placerer den enkelte patient i den enkelte seng, siger Astrid Krag (SF). (Arkivfoto: Jens Dresling) Vagthund Sundhedsminister: Vi sender heller ikke forkølede på hospitalet

Sammenligningen mellem forkølelse og en alvorlig kronisk sygdom som sklerose er faldet Pia Kjærsgaard (DF) for bryster. Hun stiller i dag et paragraf 20 spørgsmål til Astrid Krag, hvor hun beder ministeren om at uddybe sammenligningen.

Som begrundelse for sit spørgsmål skriver Pia Kjærsgaard:

"Spørgeren finder det ualmindelig arrogant og ondskabsfuldt, at sammenligne en banal forkølelse med en alvorlig livslang sygdom som sclerose. Også set i lyset af, at der ikke findes lignende tilbud indenfor det offentlige, som det sclerosehospitalerne har specialiseret sig i, mens ministeren alene ”tilbyder” fysioterapi."

Se også: Sklerosepatienter svigtes: Venter i årevis på hjælp

Scleroseforeningen er efter ministerens udtalelse blevet bombarderet med reaktioner fra danske sklerosepatienter, som er vrede over Astrid Krags sammenligning.

- Hvis der er noget, sclerose ikke er, så er det forbigående. Sclerose er en alvorlig kronisk, fremadskridende sygdom og en af de hyppigste årsager til invaliditet.

- Derfor er det en meget underlig sammenligning, ministeren kommer med, når hun sammenligner sclerose med en omgang banal forkølelse. Der er ikke noget at sige til, at udtalelsen har stødt rigtig mange med sclerose, siger Mette Bryde Lind.

Pernille Buhl og Mikkel Knabe Sørensen har brug for sclerosehospitalets specialiserede behandling en gang om året. Og den er blevet endnu vigtigere, siden sønnen Oskar i marts kom til verdenen. (Foto: Claus Bonnerup) Vagthund Skleroseramt: - Behandlingen betyder alt

- Sammenligningen er måske ikke så heldig. Men er det ikke rigtigt nok, som ministeren siger, at sklerosepatienter ikke har krav på sklerosehospitalernes behandling, hvis der findes lignende tilbud i kommunalt regi?

- Hver gang en sclerosepatient henvises til et sclerosehospital, hviler det på en lægelig vurdering af, at patienten har et behov for en højt specialiseret, tværfaglig rehabilitering, som ikke findes i kommunalt regi.

- Det betyder, at der ikke står nogen på ventelisten til sclerosehospitalerne, der ikke har et behov for netop denne specialiserede behandling, påpeger Mette Bryde Lind.

Du kan se et par af de reaktioner, som Astrid Krags udtalelse har fremkaldt på Scleroseforeningens facebookside, i boksen herunder.

HJÆLP OS: Kender du tilsvarende sager? Tip os din historie på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

0 kommentarer
Vis kommentarer