Så farlige kan energidrikke være for dig

Hvis du er typen, der hælder Red Bull ned til festen, eller inden du dyrker motion, må du hellere læse med her

(Foto: Carsten Andreasen)
(Foto: Carsten Andreasen)

Hvad gør man, hvis man har sovet elendigt og virkelig har brug for at præstere på arbejde eller på fodboldbanen? Eller hvis man står i byen og er lidt træt i det fredag nat, men virkelig gerne vil have kræfter til at feste videre?

Man kaster da nogle dåser Red Bull eller andre former for energidrik i kæften! I Danmark drikker vi ligesom i mange andre vestlige lande flere og flere energidrikke.

Spørgsmålet er, om det smart? Det kommer an på, hvor meget man indtager, lyder budskabet fra fra Marta Axelstad Petersen, der er forsker ved DTU Fødevareinstituttet. Han beretter, at hvis voksne holder sig til at indtage under 400 mg koffein om dagen, så ser det ud til, at man undgår skadelige effekter.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan læse mere om energidrikke, og hvordan de påvirker kroppen

400 mg svarer til indholdet i cirka fem dåser energidrik på en kvart liter – eller fire gode kopper kaffe. Der skal altså en del til, før et rask, voksent menneske løber ind i kvaler på grund af Red Bull. Men! For der er et stort men. Energidrikke kan ramme nogle mennesker ekstra hårdt – og hvis du er én af dem i risikozonen, er det oven i købet sandsynligt, at du ikke ved det i forvejen.

Læs også hos Videnskab.dk: Cola, kaffe eller energidrik – hvad virker bedst?

- Ny forskning viser, at personer, som er genetisk prædisponeret for hjerteproblemer, kan have en øget risiko for hjertestop ved indtag af energidrikke. Og meget ofte er problemerne udiagnosticerede, bemærker Marta Axelstad Petersen.

Den franske sundhedsstyrelse ANSES – ‘French agency for food, environment and occupational health and safety’ – har netop lavet en gennemgang af risikoen ved at indtage energidrikke. ANSES vurderer, at 1 ud af 1.000 mennesker ikke ved, at de genetisk er sat sammen, så de har en højere risiko for at falde om af hjertestop, hvis de hælder en masse koffein i kroppen.

Læs også hos Videnskab.dk: Kaffe gør din julefrokostbrandert værre

Risikoen for at falde om er særligt stor, hvis man kombinerer energidrik med sport, anden fysisk anstrengelse eller alkohol. Det skyldes blandt andet, at energidrikke som Cult, Monster eller Red Bull populært sagt er med til at holde niveauet højt af adrenalin i kroppen.

Hvis man belaster kroppen yderligere, mens man har en heftig mængde koffein i blodet, kan det udløse hjertestop, især i varme omgivelser og hos personer, der er genetisk disponeret for det, pointerer Marta Axelstad Petersen.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Advarsel: Bland ikke alkohol og energidrikke

Koffein giver færre fejl på jobbet

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere