Læger overser unges kræftsygdom

Unge må til lægen flere gange, før deres kræftsygdom bliver opdaget

Alt for ofte må unge gå til læge flere gange, før deres kræftsygdom bliver opdaget. (Foto: Annelene Petersen)
Alt for ofte må unge gå til læge flere gange, før deres kræftsygdom bliver opdaget. (Foto: Annelene Petersen)

Hver dag får mellem tre og fire danskere mellem 15 og 39 år konstateret kræft. En sygdom, der kræver hurtigst mulig behandling, men desværre for unge overser lægen alt for ofte problemets kerne og sender personen hjem med en forkert diagnose.

Det skriver metroxpress.

- Det er klart et problem. Vi hører ofte fra unge, at de må gå flere gange til lægen, før de bliver taget alvorligt, siger Stine Legarth, projektkoordinator ved Drivkræften, som er Kræftens Bekæmpelses netværk for unge kræftramte.

Se også: Flere vælger alternativ kræftbehandling

- Risikoen er, at den unge tænker, at der ikke er noget galt, og så finder man et halvt år senere ud af, at den er gal. Det giver en dårligere prognose for overlevelse, siger hun til metroxpress.

Professor Peter Vedsted fra Center for Forskning i Cancerdiagnostik i Praksis genkender problemet. Han pointerer, at den simple forklaring ligger i, at unge sjældent får kræft, og at lægen derfor først afsøger andre muligheder.

Se også: Sex og Samfund i lommen på pille-firma

- Der reageres rigtig hurtigt, når vi finder ud af, at der er tale om kræft. Men det er i tiden op til det punkt, hvor vi simpelthen ikke er hurtige nok til at reagere. Det skyldes, at vi dels anser kræft for usandsynligt, dels at vi faktisk ved meget lidt om, hvilke symptomer unge kommer med i tilfælde af kræft,« siger han til metroxpress.

Ifølge Peter Vedsted er alder den vigtigste faktor i forhold til kræft, men derfor skal man som ung stadig have krav på at få stillet diagnosen tidligt.

- Vi kan hverken som læger eller samfund forsvare, at nogle unge må gå mange gange til lægen, før man opdager, at der er tale om kræft, men vi kan måske godt forstå det. Vores opgave er hele tiden at blive bedre, og derfor skal der sættes forskningsmæssigt fokus på denne gruppe, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere