Tvillinger afslører: Så grim bliver du af at ryge

Et studie i rygende og ikkerygende tvillinger beviser, at du bliver rynket og slap i ansigtet af smøger

Tvillingesøsteren til venstre har røget i 17 år længere end sin søster til højre. (Foto: American Society of Plastic Surgeons (ASPS))
Tvillingesøsteren til venstre har røget i 17 år længere end sin søster til højre. (Foto: American Society of Plastic Surgeons (ASPS))

Portrætfotos af 79 amerikanske tvillingepar har med al tydelighed afsløret, at dit ansigt ældes og rynkes i takt med, at du suger livet ud af cigaretterne. Det skriver American Society of Plastic Surgeons.

De 79 tvillingepar deltog alle i tvillingefestivalen, der finder sted i Twinburgm i Ohio hvert år, og her udvalgte forskere par, hvor den ene var ryger, og den anden enten aldrig havde røget eller havde kvittet smøgerne. 57 af parrene var kvinder, mens de øvrige 22 tvillingepar var mænd. Gennemsnitsalderen på forsøgstvillingerne var 48 år.

Se også: Derfor bliver du så fed af rygestop

Kirurgen Dr. Bahman Guyron, leder og professor ved Institutt for plastisk kirurgi ved Universal Hospital Case Medical og Case School of Medicin i Cleveland, er hovedmanden bag forskningsprojektet, der tydeliggør forskellene på de rygende og de ikkerygende tvillinger.

Se også: Tjek dig selv: 330.000 har rygerlunger uden at vide det

Skaderne er umulige at fjerne
Billederne sammenkoblet med spørgeskemaer, som tvillingerne udfyldte, viser, hvordan rygning skaber rynker og aldringstegn.

- Tvillingen, som røg, havde tungere øjelåg, større poser under øjnene og flere rynker - blandt andet dybere smilerynker mellem næsen og munden. De havde også dybere folder på både over- og underlæbe end deres ikkerygende tvilling, siger Dr. Bahman Guyron om forsøgspersonerne.

Se også: Din rygende kollega kan give dig kræft

Klinikchef på Fornebuklinikken i Norge Pål Schistad siger til norske vg.no, at mange rygere ønsker at få plastickirurgi for at rette op på de skader, som rygningen har forårsaget. Men der er sjældent noget at gøre for at hjælpe til et yngre udseende, når cigaretterne har sat deres præg, lyder den nedslående melding.

- Hvis huden bliver skadet med tidlige rynker, er det svært at fjerne. Folk er meget optaget af at få fjernet deres rynker, og det er muligt at gøre dem mindre, men det er næsten umuligt at fjerne dem helt. Har man ødelagt sin hud med rygning, er det ikke muligt at fjerne skaderne igen. De sidder der permanent, siger han til vg.no.

1 af 3 Tvillingen til venstre har aldrig røget, men søsteren til højre har røget i 29 år. (Foto: American Society of Plastic Surgeons (ASPS))
2 af 3 Tvillingen til højre ryger, mens søsteren til venstre er ikkeryger. (Foto: American Society of Plastic Surgeons (ASPS))
3 af 3 Tvillingesøsteren til venstre har røget i 17 år længere end sin søster til højre. (Foto: American Society of Plastic Surgeons (ASPS))
0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere