Sklerose-paradoks er slut

Ekstra Bladet-effekten: Sklerosehospitaler får nu penge til at fylde deres tomme senge

Direktør for landets to sklerosehospitaler Britta Løvendahl får nu penge til at fylde de omkring 230 senge, som årligt har stået tomme på grund af pengemangel. Foto: Anders Brohus
Direktør for landets to sklerosehospitaler Britta Løvendahl får nu penge til at fylde de omkring 230 senge, som årligt har stået tomme på grund af pengemangel. Foto: Anders Brohus

Der er hjælp på vej til de 1028 danskere, som lige nu må vente små to år på at få livsvigtig behandling på et af landets to sklerosehospitaler.

Ekstra Bladet kunne for nogle uger siden afsløre, at landets sklerosepatienter løber ind i et stort paradoks, når de bliver henvist til behandling på sklerosehospitalerne. Her må de nemlig stå på venteliste i 21 måneder, imens hospitalerne ikke har råd til at fylde alle deres senge.

Men nu får hospitalerne altså penge til at fylde deres senge. Satspuljeaftalen er nemlig faldet på plads, og der er blevet afsat 15 milllioner kroner ekstra til sklerosehospitalerne.

- Det er en lang og sej indsats, der nu endelig er lykkedes, og som vil få stor betydning for de stadig flere sklerosepatienter, siger Mette Bryde Lind, direktør for Scleroseforeningen

Beregninger fra foreningen viser, at det vil koste små 15,8 millioner kroner at fylde alle hospitalssengene og dermed nedbringe ventetiden fra 21 til 16 måneder.

Se også: Sklerosepatienter svigtes: Venter i årevis på hjælp

- Vi er fagligt lykkelige for at blive hørt og for endelig at blive taget alvorligt, så vi kan gøre vores arbejde bedst muligt, siger Britta Løvendahl, direktør for Sclerosehospitalerne.

Der kommer dog til at gå nogle måneder, før resultaterne af de 15 millioner kroner kommer til at kunne mærkes.

Først skal en arbejdsgruppe bestående af kommuner, regioner, Sundhedsstyrelsen og Sclerosehospitalerne nemlig gennemgå henvisninger, visitation og behandlingstilbud for sklerosepatienter.

- Det ser vi som en kærkommen lejlighed til en gang for alle at få skabt en tilbundsgående forståelse for det store behov mennesker med sklerose har for at få en helhedsorienteret og højtspecialiseret behandling, forklarer Britta Løvendahl.

Hun fortæller, at arbejdet vil betyde, at hospitalerne først efter sommeren 2014 vil kunne begynde med at hyre ekstra personale.

Se også: Pia K om sklerosesvar: Arrogant og ondskabsfuldt

Venstres Sophie Løhde er gået forrest i kampen for Sclerosehospitalerne, og ikke underligt er hun begejstret over den ekstra bevilling.

- Det har været helt afgørende for Venstre, at vi fik gjort noget ved de alt for lange ventetider for skleroseramte patienter. Lange ventetider har store menneskelige omkostninger, og som på alle andre områder er Venstre optaget af at bekæmpe ventelister, siger Løhde.

0 kommentarer
Vis kommentarer