Svineinfluenzaen vælter ind over Sverige

Influenza A - også kendt som svineinfluenza - er på vej til at få godt fat i vores naboer mod øst

Flere og flere svenskere bliver tvunget til lidt ekstra timer under dynen på grund af stigende antal tilfælde af svineinfluenza, også kendt som influenza A. (Foto: Colourbox)
Flere og flere svenskere bliver tvunget til lidt ekstra timer under dynen på grund af stigende antal tilfælde af svineinfluenza, også kendt som influenza A. (Foto: Colourbox)

Influenzasæsonen er så småt ved at være over os, og det kan de mærke øst for Øresund.

Smittsskyddsinstitutet (SMI) - Sveriges svar på Statens Serum Institut - rapporterer, at der er tre influenzatyper i udbrud, hvor svineinfluenzaen er den hyppigst forekomne.

Det svenske institut oplyser til Aftonbladet, at der var 14 registrerede tilfælde af sygdommen i uge 49, mens antallet en uge senere er steget til 24. Og ud over det er det mange tilfælde, der ikke bliver registreret.

- Det er bare starten på sæsonen, og det tal vil blive øget fremover, siger Annasara Carnahan, der er epidemiolog ved SMI i Sverige, til Aftonbladet.

Ifølge Aftonbladet var der sidste år rekordmange dødstilfælde på grund af svineinfluenzaen, og folk i risikogrupper anbefales derfor at lade sig vaccinere.

Influenzaen på vej frem i Danmark
Herhjemme er influenzasæsonen også så småt i gang, og tal fra Statens Serum Institut viser, at selvom der endnu ikke er lige så mange tilfælde på samme tidspunkt som sidste år, så er antallet af smittede stigende. Sidste år eksploderede antallet af registrerede tilfælde omkring nytår, så mange danskere kan formentlig igen se frem til nogle ekstra dage i sengen i starten af det nye år.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at personer over 65 år, personer med visse kroniske sygdomme samt svært overvægtige personer og gravide i 2. og 3. trimester bliver vaccineret mod influenza.

Desuden anbefales det, at man undgår kontakt med folk, som man ved er syge, og desuden bør man være opmærksom på sin håndhygiejne og undgå at nyse og hoste i hænderne.

Svineinfluenzaen udbredte sig for første gang internationalt i 2009, hvor den også ramte Danmark for første gang. Statens Serum Institut vurderer, at knap 300.000 danskere blev ramt, mens 32 døde af sygdommen. Dødsfaldene skete fortrinsvis blandt folk i risikogrupperne.

Svineinfluenzaen er ikke farligere end andre typer af influenza, men den vandt opmærksomhed på grund af den store smittefare ved den verdensomspændende pandemi i 2009.

0 kommentarer
Vis kommentarer