Hjemløse: - Hvis bare folk ville huske os til januar

De hjemløse mærker julens næstekærlighed. Men når december er slut, så glemmer mange folk, hvor koldt det er på gaden

Anita, 28, til venstre, Fanni, 28, i midten og Jeannie, 47, til højre. For de tre hjemløse kvinder har julen en særlig betydning - det er nemlig her, hvor de føler, at resten af samfundet specielt husker dem (Foto: Klavs Bo Christensen).
Anita, 28, til venstre, Fanni, 28, i midten og Jeannie, 47, til højre. For de tre hjemløse kvinder har julen en særlig betydning - det er nemlig her, hvor de føler, at resten af samfundet specielt husker dem (Foto: Klavs Bo Christensen).

Julen er hjerternes tid. Det mærker mange af landets hjemløse.

- December er den måned, hvor jeg føler, at folk husker os, siger Anita, 28 år, der har været hjemløs i syv år.

- Nogle gange giver folk på gaden mig 500 kroner, hvor jeg normalt plejer at få 2 kroner eller 50 øre. Folk stopper også op og snakker med mig og kommer med hjemmelavet mad, siger hun.

Related content

Anita sidder sammen med to andre hjemløse kvinder, Fanni, 28 og Jeannie, 47. De tre kvinder bor i øjeblikket på herberget Bocenter Sundholm. Ekstra Bladet møder dem på Fannis værelse, der er pertentligt rengjort og pyntet med julehjerter og levende lys.

Bedre end gaden
Anita og Fanni fejrer jul på herberget på Amager for første gang, Jeannie oplevede det også sidste år.

I år skal hun som den eneste af de tre holde juleaften væk fra herberget hos sin datter og barnebarn, noget hun ser meget frem til.

Noah blev kort efter fødslen på hospitalet smittet med bakterien clostridium, der er mistænkt for at give nerveskader. (Foto: Jan Unger) Samfund Noah er ikke syg nok - mor skal i arbejde

Anita er sikker på, at denne juleaften vil slå de sidste år, hvor hun har været på gaden den 24. december.

- På gaden drikker man sig et hul i hovedet sammen med de andre hjemløse. Mest for at glemme, hvordan man egentligt har det, siger hun.

Se også: Ledelsen på Ringbo anklages for svigt

Både Anita og Fanni ser frem til julemaden og samværet med vennerne. Men når maden er spist, skal de tilbage til værelset.

- Der opstår ofte konflikter, når folk her er samlet. Så er der en, der skylder en anden 50 kroner, og så opstår der skænderi, siger Anita.

Glemt til januar
Desværre varer julen ikke helt til påske for de tre hjemløse kvinder, som en kendt julevise ellers postulerer.

- En uge efter juleaften føler jeg, at vi bliver glemt igen. Jeg ville ønske, at folk blev bedre til at huske, at vi også eksisterede resten af året, siger Anita.

Se også: Hjerneskadede Jonas syltet af kommunen

Hun bakkes op af Fanni:

- Folk er hurtige til at komme videre efter julen. De små ting som et varmt måltid eller lidt pengene, som folk giver nu, er med til at gøre en stor forskel for hjemløse.

0 kommentarer
Vis kommentarer