Politiker: Luk de små sygehuse

Det giver falsk tryghed at bo tæt på små sygehuse. De mangler nemlig specialviden, læger og erfaring, og det kan få alvorlige konsekvenser for patienterne

På mange små lokalsygehuse har de svært ved at lokke læger til. Det gælder blandt andet Nykøbing Falster Sygehus. Manglen på læger kan skade behandlingskvaliteten (Foto: Per Rasmussen).
På mange små lokalsygehuse har de svært ved at lokke læger til. Det gælder blandt andet Nykøbing Falster Sygehus. Manglen på læger kan skade behandlingskvaliteten (Foto: Per Rasmussen).

Mange mennesker føler sig trygge, hvis de bor tæt på et lille lokalhospital. Men ifølge regionspolitiker og overlæge Ole Davidsen (V) er det en falsk tryghed.

- De patienter, der er raske, vil gerne have et hospital, der er tæt på. De patienter, der er syge, vil til gengæld gerne et sted hen, hvor man kan behandle sygdommen, siger Ole Davidsen, der arbejder i Region Midtjylland og er specialist i genoptræning efter hjerneskader.

Se også: Svingende behandlingskvalitet: Se dødeligheden for hjertepatienter i din region

Regionspolitikeren fortæller, at det er de store hospitaler, der er bedst til at behandle alvorligt syge patienter. Det synspunkt understøttes af en ny rapport fra Dansk Hjertesvigtsdatabase. Det var nemlig på de små hospitaler, at dødeligheden var højest.

Mangel på specialviden
Ifølge Ole Davidsen bør den nuværende hospitalslukning derfor fortsætte:

- Der er ingen gode sundhedsfaglige argumenter for at have små sygehuse, der skal diagnosticere og behandle alvorlig sygdom, siger Ole Davidsen.

Han forklarer, at færre patienter bliver indlagt på hospitalerne. De, der indlægges, lider til gengæld ofte af mere komplicerede sygdomme, og det er de små sygehuse ikke gearet til.

Se også: Læger er for dårlige til at melde bivirkninger

Den betragtning er Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved Aarhus Universitet, enig i:

- Der er nogle borgere, der oplever en vis tryghed ved at have et sygehus i nærheden. Men i et vist omfang er det en falsk tryghed, for det er efterhånden begrænset, hvad lægerne på de små sygehuse kan få lov til at lave for Sundhedsstyrelsen, siger han.

Mangel på læger
Det er ikke kun specialbehandling, der mangler på de små lokalhospitaler. Lægerne, der skal udføre den behandling, de stadig tilbyder, er også i underskud:

- De sidste år har vi så set, at lægerne slet ikke vil ud på de små sygehuse, og så dækker man lægevagterne med vikarer. Det ser man selv på rimeligt store sygehuse som Nykøbing Falster, siger professor Jes Søgaard.

Se også: Rent lotteri: Her skal du ikke få en blodprop

Han fortæller, at vikardækningen sammen med de relativt få patienter, der indlægges på hospitalerne, går ud over erfaringen:

- På de store hospitalsafdelinger tilser de flere patienter, og det betyder, de får mere erfaring med de sjældne komplikationer. De episoder ser de mindre på de små afdelinger, og det går ud over kvaliteten og sikkerheden.

Borgmester: Lukninger skader lokalsamfundet
Mens eksperter og regionspolitikere mener, at de små hospitaler skal aflives, så protesterer en borgmester i et af de berørte lokalområder.

- Det er meget alvorligt for lokalsamfundet, at man begrænser aktiviteten på et lille hospital, siger Knud Kristensen (K), borgmester i Vesthimmerlands Kommune.

Se også: TV: Kommuner svigter hjemsendte patienter

Lige nu er Region Nordjylland ved at flytte sengepladser fra det lokale Farsø Sygehus til det større hospital i Hobro – noget som borgmesteren mener vil skade patienterne.

- En stor del af de patienter, der behandles på de ortopædkirurgiske afdelinger, skal indlægges efter operationen. Når sengepladserne er væk, skal patienterne flyttes til et nabo-hospital lige efter operationen. Det, synes jeg, er en dårlig service over for borgerne.

0 kommentarer
Vis kommentarer