Forskere jager kur mod ulykkelig kærlighed

Tænk, hvis man kunne blive kureret for kærlighedssorger og håbløs forelskelse. Netop sådan en kur mener en gruppe engelske forskere at være på sporet af

(Foto: Colourbox.com)
(Foto: Colourbox.com)

Søvnløse nætter og trøstesløse dage. Hovedet er fyldt med sorte skygger og brystet hult efter hjertet, som er skrumpet væk. Ulykkelig kærlighed kan være en hård lidelse. For nogle kan en ulykkelig kærlighedshistorie føre til et psykisk sammenbrud.

Det er ikke underligt, at ideen om en kur mod kærlighed har eksisteret siden antikken. Men desværre har hverken blodbad eller Harry Potterske heksebrygge ført til en særlig lindring for hjertesmerterne. Men snart kan piben få en anden lyd - det tror i hvert fald Brian D. Earp og kollegaerne fra University of Oxford, skriver forskning.no ifølge Videnskab.dk.

Med den viden, der er om hjernen og nervesystemets kemi i dag, kan man forestille sig medicin, der kan virke både mod kærlighedssorger og uønsket begær og forelskelse, mener forskerne.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor væmmes vi ikke ved sex?

De britiske forskeres ide om en antikærlighedskur er ikke grebet ud af luften. I de seneste år har forskningen vist, at vores kærlighedsliv hænger sammen med specielle kropslige systemer med tilhørende signalstoffer og hormoner.

Det drejer sig om tre forskellige, men overlappende systemer, forklarer Brian D. Earp og co. i en artikel, som blev publiceret i American Journal of Bioethics kort inden årsskiftet: Begær, attraktion og tilknytning.

Dermed har videnskaben også tre konkrete angrebspunkter for nye forsøg på at påvirke følelserne, som er knyttet til kærlighed, mener forskerne fra Oxford.

Der findes allerede rapporter om, at studerende ved ekstremortodokse yeshivaskoler i Israel har fået psykiatriske medikamenter for at undertrykke seksuelle drifter og hjælpe de unge med at følge de strenge regler for kærlighed og seksuel omgang mellem mennesker, skriver Brian D. Earp og hans kollegaer.

Læs også hos Videnskab.dk: Kan man gå gennem livet uden at blive forelsket?

Når det kommer til attraktion, er der noget, der tyder på, at de indre mekanismer bag forelskelse faktisk slægter tvangslidelser lidt på. Der er derfor grund til at tro, at medicin mod tvangslidelser også kan dæmpe besættelsen i en håbløs forelskelse, argumenterer forskerne.

Desuden ved man, at børn, der tilbringer deres første år sammen, mister evnen til at blive seksuelt tiltrukket af hinanden, og det er uafhængigt af, om de er i familie eller ej.

Måske kan denne mekanisme reaktiveres på et senere tidspunkt, hvis du har brug for at destruere din dybe forelskelse i naboens ægtefælle?

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan ved du, det er ægte kærlighed

Medicin kan muligvis tilmed bryde tilknytning og partnerforbindelsen, mener forskerne.

Man har for eksempel vist, at nogle monogame dyr kan miste interessen for faste parforhold, når man roder med reguleringer af oxytocin og dopamin i deres kroppe.

Nu ved man jo ikke, om den menneskelige tendens til at holde sammen i par bygger på de samme mekanismer, men det er altså ikke helt utænkeligt, at man også kan reducere vores interesse i et stabilt forhold, spekulerer Brian D. Earp og hans kollegaer.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Hvorfor skal kvinder have orgasme?

Ig Nobel: Her er verdens første nekrofile homo-and

Se de fascinerende fotos fra krigen i 1864

0 kommentarer
Vis kommentarer