Sjælden sygdom: Kvinde har lugtet af fisk i 14 år

Britiske Ellie James er ramt af uhelbredelig sygdom, der har kostet hende mange ydmygende stunder

(Arkivfoto: AP)
(Arkivfoto: AP)

Siden hun var 30 år, har 44-årige Ellie James haft konstateret den yderst sjældne sygdom trimethylaminuri (TMAU), som har bragt hende i mange pinlige situationer.

Sygdommen medfører nemlig, at hendes krop udsender en gennemskærende lugt af fisk, der til tider også kan minde om rådne æg.

- Til at begynde med, kunne jeg ikke forstå, hvad der var galt. Jeg har altid haft en upåklagelig hygeijne, siger hun til Daily Mirror.

- Lugten var et stort mysterium. Jeg overvejede om min kat havde slæbt en mus med ind, som lå og rådnede et sted, siger hun.

Hun måtte dog hurtigt indse, at lugten stammede fra hende selv, da folk i nærheden af hende stirrede på hende, mens de holdt sig for næsen. Efter syv års undersøgelser kunne lægerne konstatere, at det skyldtes den yderst sjældne og uhelbredelige sygdom.

Får sæbe i 'gave'
Sygdommen har betydet, at den uheldige brite ofte har oplevet at få sæbe eller deodoranter i 'gave' som en hentydning til hvad kollegaerne tror er hygiejne-problemer. Det har ofte resulteret i, at Ellie James er brudt grædende sammen til lyden af kollegaernes latter.

I perioder har den 44-årige kvinde gået i bad så ofte som fem gange om dagen for at slippe af med den ubehagelige lugt.

- Engang hængte en chauffør rent faktisk en luftfrisker op i den bus, jeg bruger, og en passager sagde, det var på grund af mig. Det var virkelig nedslående, siger hun.

Sygdommen trimethylaminuri, også kendt som fiskelugt-syndrom, gør, at kroppen har svært ved at håndtere særlige fødevaregruper (kød, mælkeprodukter, kaffe og fisk), og derfor bliver den skarpe lugt udledt. Til tider kommer lugten dog på trods af, at man har undgået de fødevarer.

Har lært at leve med sydommen
Den 44-årige brite har nu lært at leve med sygdommen så godt hun kan, og hun har blandt andet fået en særlig sæbe med den rette pH-værdi, der hjælper til at begrænse lugten.

- Når nogen holder sig for næsen, tager jeg dem til side og forklarer, at det skyldes en sygdom. Jeg håber min historie vil være med til at opdrage dem der peger fingre, og at det samtidig motiverer andre i samme situation til at samle mod til at få hjælp.

Ellie James er efter hun har accepteret sygdommen begyndt at få selvtilliden tilbage, og hun har således også fundet sammen med en kærste.

Du kan læse mere om den sjældne sygdom her.

0 kommentarer
Vis kommentarer