Mystisk hudsygdom lammer landsby

En ud af 40 indbyggere i den brasilianske by Araras er ramt af sjælden hudsygdom, som skamferer det ramte

Djalma Antonio Jardim må bære maske for at beskytte sig imod solens stråler på grund af en mystisk hudsygdom. (Foto: AP)
Djalma Antonio Jardim må bære maske for at beskytte sig imod solens stråler på grund af en mystisk hudsygdom. (Foto: AP)

En landsby i Brasilien ved navn Araras er hårdt ramt af den sjældne hudsygdom xeroderma pigmentosum også kaldet 'XP'. Mere end 20 personer ud af byens 800 indbyggere har sygdommen, skriver Associated Press.

Altså er en ud af 40 ramt. I USA rammes kun en ud af en million af den mystiske sygdom.

De sygdomsramte er ekstremt følsomme over for solens ultravilolette stråler og har forhøjet risiko for at få hudkræft.

Se også: Vietnam ramt af livsfarlig hudsygdom

Sygdommen har har blandt andet ramt brasilianske Djalma Antonio Jardim.

Bærer gennemsigtig
For at skjule sygdommen, der har ødelagt huden på hans læber, næse, kinder og ved øjnene, bærer Djalma Antonio Jardim en gennemsigtigt maske. Men det hjælper ikke meget. Han har fået 50 operationer for at fjerne hudtumorer i sit ansigt.

- Jeg har altid været udsat for solen, når jeg har arbejdet, høstet ris og passet køerne, siger Djalma Antonio Jardim, der er 38 år, til AP.

- Og som årene er gået er det bare blevet værre.

Han fortæller desuden, at han kun var ni år, dag sygdommen begyndte at vise sig som små klumper, der piblede frem i hans ansigt.

Sygdommen belaster i høj grad landsbyen Araras, hvor indbyggerne arbejder i markerne, og det derfor er et 'must' at kunne tåle den skarpe sol.

1 af 2 Hudsygdommen er altødelæggende for huden (Foto: AP)
2 af 2 Djalma Antonio Jardim må bære maske for at beskytte sig imod solens stråler på grund af en mystisk hudsygdom. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer