Nu skal e-cigaretten under kontrol

Indholdet i de populære e-cigaretter skal kontrolleres, mener de amerikanske sundhedsmyndigheder - og det bliver helt forbudt at sælge til unge under 18 år

De amerikanske myndigheder vil nu have markedet for e-cigaretter under samme kontrol, som salget af ægte tobak allerede er i dag. (Foto: Peter Hove Olesen/Polfoto)
De amerikanske myndigheder vil nu have markedet for e-cigaretter under samme kontrol, som salget af ægte tobak allerede er i dag. (Foto: Peter Hove Olesen/Polfoto)

DIN MENING: Er det farligt at bruge e-cigaretter? Skriv din kommentar under artiklen

Efter fire års tilløb kommer de amerikanske sundhedsmyndigheder i dag med deres plan for, hvordan e-cigaretter skal kontrolleres, skriver New York Times.

Avisen og en række andre medier har haft adgang til det omfattende dokument, hvor de kommende regler er nedskrevet.

Se også: Forskere: E-cigaretter kan udløse lungekræft

De seneste år er den elektroniske cigaret blevet til en milliardforretning med flere hundrede producenter, men de er ikke under den kontrol, som man ellers stiller til fx producenterne af tobak.

Og det er et problem, mener de amerikanske myndigheder, der nu vil stille flere meget klare krav.

- I dag er der langt flere spørgsmål end svar, når vi taler om e-cigaretterne, siger Mitchell Zeller - der er direktør for de amerikanske sundhedsmydigheders kontor for tobak - til Washington Post.

- Det her er første skridt til, at der bliver en videnskabeligt baseret kontrol af markedet.

Se også: Eks-rygere: Hellere e-cigaretter end smøger

Listen med de kommende krav ser blandt andet sådan her ud:

* e-cigaretten må ikke sælges til unge under 18 år - og man skal som ung dokumentere, at man er over 18, hvis man vil købe produkterne

* producenterne skal aflevere alle data om deres produkter, de skal registreres hos myndighederne og acceptere kontrolbesøg

* der skal advarselsmærker på e-cigaretterne, da man ikke kender rækkevidden af sundhedsrisikoen ved at bruge produktet

* det bliver forbudt at anprise e-cigaretter som sundere end tobak, medmindre producenterne videnskabeligt kan dokumentere det - og har fået deres budskab godkendt hos myndighederne

Derimod har myndighederne - lige nu - ingen planer om at forbyde salg af e-cigaretter online eller forbud mod de mange smagsstoffer, produktet i dag kan købes med.

Se også: KOL-patienter pulser videre

Allerede inden reglerne træder endeligt i kraft, forsøger en lang række af lobbyister at få dem enten strammet eller løsnet.

Organisationer af anti-rygere mener, at e-cigaretter har lige så store sundhedsricici som cigaretter - blandt andet lokker de mange smagsvarianter og den 'gadgetagtige' måde, man ryger på, unge til at ryge, frygter de.

Derfor ønsker anti-rygerne et forbud mod tilsætningen af de mange smagsstoffer.

SUNDHEDSSTYRELSEN: Det mener vi om e-cigaretter

Derimod mener den meget store industri af e-cigaret-producenter - og de forbrugergrupper, som industrien sponsorerer - at man kan redde millioner af liv ved at få rygere til at droppe de ægte cigaretter.

Deres kritik går også på at ved at lave strenge regler, så overlader man hele markedet til de største producenter, som blandt andet de eksisterende meget pengestærke tobakfirmaer har købt sig ind i eller selv driver.

Se også: Uenige e-dampere ryger videre

I Europa og Danmark har man endnu ikke et regelsæt med så strenge krav, som amerikanerne nu er på vej med.

I Danmark har man forbudt salg af e-cigaretter med nikotin, medmindre det bliver godkendt som et lægemiddel. Og den godkendelse har ingen producenter ansøgt om endnu.

EU planlægger også at indføre grænseværdier for blandt andet indholdet af nikotin i e-cigaretter.

DIN MENING: Er det farligt at bruge e-cigaretter? Skriv din kommentar under artiklen

0 kommentarer
Vis kommentarer