Tvivl om e-cigaretten: Derfor slås de om sandheden

Meget stærke økonomiske interesser kæmper i disse år om sandheden om de populære e-cigaretter - her er fem grunde til, tilhængere og modstandere ikke kan blive enige

Alene i USA løber indtægterne fra salget af e-cigaretter op i milliarder hos de flere hundrede producenter. (AP Photo/Frank Franklin II, File)
Alene i USA løber indtægterne fra salget af e-cigaretter op i milliarder hos de flere hundrede producenter. (AP Photo/Frank Franklin II, File)

DIN MENING: Er det farligt at bruge e-cigaretter? Skriv din kommentar under artiklen

- I dag er der langt flere spørgsmål end svar, når vi taler om e-cigaretterne.

Sådan forklarede den ansvarlige direktør hos de amerikanske sundhedsmyndigheder torsdag om baggrunden for, at e-cigaretter - og de talrige producenter - nu skal under strammere kontrol og opfylde flere krav i USA.

Se også: Dokumentation: Her er planen for at kontrollere e-cigaretter

I USA har man de seneste fire år diskuteret e-cigaretterne, der har vist sig at være et særdeles profitabelt alternativ til almindelige cigaretter. Men salget er sket uden den kontrol og det tilsyn, som fx tobaksfirmaerne har været vant til.

I Europa og Danmark har man endnu ikke et regelsæt med så strenge krav, som amerikanerne nu er på vej med.

I Danmark har man forbudt salg af e-cigaretter med nikotin, medmindre det bliver godkendt som et lægemiddel. Og den godkendelse har ingen producenter ansøgt om endnu.

EU planlægger også at indføre grænseværdier for blandt andet indholdet af nikotin i e-cigaretter.

Milliarder på spil
Alene i USA løber indtægterne op i milliarder hos de flere hundrede producenter. Og på nettet sælges der tilsvarende e-cigaretter - og i nogle tilfælde svindles folk også til at betale for dyre abonnementer på e-cigaretter, efter de er blevet lokket med gratis 'prøvepakker'.

Det største problem har dog vist sig at være den berettigede tvivl, der ifølge sundhedsmyndighederne i USA, EU og Danmark er om, hvor sundhedsskadelig e-cigaretterne faktisk er.

SUNDHEDSSTYRELSEN: Det mener vi om e-cigaretter

For selv om producenterne og deres støttegrupper rundt om i verden - herunder i Danmark - står bag massive kampagner for at fortælle, at der ingen eller kun lidt risiko er ved e-cigaretter, så er det ret sparsomt med reel viden om produkterne.

Problemet er, at forbrugerne i dag aldrig kan vide sig sikre på, hvor meget nikotin eller hvilke andre kemiske stoffer, der er i e-cigaretterne. Uden kontrol eller standarder for mærkning, styrer firmaerne nemlig selv, hvilken information de vil ud med.

Fem grunde til debat
De kommende 75 dage vil debatten om e-cigaretter da også blusse massivt op i USA. For i det tidsrum tager de amerikanske myndigheder imod kommentarer til deres forslag om bedre regulering af de elektroniske rygepinde.

Det ventes, at særligt producenterne af e-cigaretter vil investere millioner af dollars i at påvirke myndighederne til at gøre grebet om deres produkter så svagt som muligt. Omvendt vil organisationer af antirygere forsøge at få strammet reglerne, så fx tilsætningen af eksotiske smagsstoffer i e-cigaretterne gøres helt forbudt.

Se også: Forskere: E-cigaretter kan udløse lungekræft

Her er de fem af de emner, som tilhængere og modstandere af e-cigaretten ifølge Time.com vil slås om:

1. Hjælper e-cigaretter folk til at stoppe med at ryge - eller tiltrækker produktet nye rygere?

Tilhængerne mener: e-cigaretter får helt sikkert folk, der vil stoppe med at ryge, til at kvitte smøgerne. Og selv om rygerne fortsat får nikotin via e-cigaretten, slipper de for en række af andre farlige stoffer. Med andre ord: e-cigaretter giver folk et sundere liv.

Modstanderne mener: nej, der er ikke videnskabeligt bevis for, at e-cigaretterne har den effekt. Man ved for lidt om risikoen ved lang tids brug af e-cigaretter. Og man lokker faktisk folk, der aldrig har røget, til at prøve ægte cigaretter også. E-cigaretten bliver 'en nem bro' til ægte røg. Der er samtidig mange unge, som bruger produktet - og det er bekymrende, mener kritikerne.

2. Er væsken, der bruges i e-cigaretter, giftig?

Tilhængerne mener: nej, der er ingen fare ved væsken, som kommer tæt på den fare, der er ved at ryge ægte cigaretter.

Modstanderne mener: det ved vi alt for lidt om, og der har været sager, hvor særligt børn er blevet forgiftet efter uheld med e-cigaretter. Også voksne er blevet forgiftet, fremhæver kritikerne.

3. Er selve apparatet til e-cigaretter farligt?

Tilhængerne mener: nej, apparaterne er fremstillet under stor kontrol og tjekkes løbende for sikkerhedsfejl.

Modstanderne mener: der er en risiko ved al elektronik. Og der har været flere eksempler på, at e-cigaretter er eksploderet eller på anden måde har udsat brugerne for fare:

4. Er den glycol, der i e-cigaretter, farlig?

Tilhængerne mener: nej, stoffet er harmløst og findes allerede i en lang række af produkter, vi bruger i forvejen - fx mad og kosmetik.

Modstanderne mener: vi kender ikke effekten på langsigt ved at inhalere glycol. Derfor kan man heller ikke sige, at det ikke er farligt - for det ved vi ikke endnu.

5. Kan man blive afhængig af e-cigaretter?

Tilhængerne mener: hvis alternativet er at blive afhængig af en kræftfremkaldende cigaret, så er e-cigaretter til enhver tid et langt bedre alternativ - også selv om man bliver afhængig

Modstanderne mener: de amerikanske sundhedsmyndigheder er ikke i tvivl - nikotin vil altid skabe en afhængighed. Og vi ved endnu ikke, hvor stor eller lille skade nikotin og de andre kemiske stoffer i e-cigaretter kan gøre på mennesker

DIN MENING: Er det farligt at bruge e-cigaretter? Skriv din kommentar under artiklen

0 kommentarer
Vis kommentarer