Eks-rygere: Hellere e-cigaretter end smøger

Trods usikkerheden ved de populære e-cigaretter er mange brugere klar til at tage risikoen - det er nemlig farligere at ryge rigtige cigaretter, mener de

Den her er langt farligere og mere usund end e-cigaretter, mener tilhængerne af det elektroniske alternativ. (AP-foto)
Den her er langt farligere og mere usund end e-cigaretter, mener tilhængerne af det elektroniske alternativ. (AP-foto)

DIN MENING: Er det farligt at bruge e-cigaretter? Skriv din kommentar under artiklen

Næsten 20.000 brugere af de populære - men omdiskuterede - e-cigaretter er ikke i tvivl: hvis de har valget mellem en ægte smøg og en e-cigaret, så vælger de det sidste. I hvert fald hvis de har deres helbed kært.

Det viser en stor rundspørge, som er lavet på hjemmesiden ecigarette-research.com og netop blevet offentliggjort.

Hjemmesiden er drevet af den græske læge Konstantinos E. Farsalinos, der de seneste år har været en meget stærk fortaler for mere videnskabelig research om netop e-cigaretter. Det er også ham, der med hjælp fra sponsorer, har hovedansvaret for den videnskabelige analyse af rundspørgen

Se også: Forskere: E-cigaretter kan udløse lungekræft

De mange besvarelser - der primært kommer fra e-rygere i europæiske lande - afslører, at brugerne generelt har fået det bedre, efter de har skiftet nogle eller alle deres cigaretter ud med e-cigaretter. Og selv om en del af dem oplever mindre bivirkninger som tør mund, hovedpine og blødende tandkød, oplever næsten ni ud af 10 e-rygere i rundspørgen, at almindelig tobak er mere skadelig end e-cigaretterne.

SUNDHEDSSTYRELSEN:Det mener vi om e-cigaretter

Konstantinos E. Farsalinos understreger i sin rapport, at fordi rundspørgen er sket på hans hjemmeside - der er en positiv fortaler for mere research om e-cigaretter - så vil det primært være allerede posive brugere, der besvarer hans spørgsmål. Og han skriver derfor, at det er usikkert, om alle brugere af e-cigaretter har lige så positiv en oplevelse, som svarene i hans undersøgelse tyder på.

Se også: Uenige e-dampere ryger videre

I den danske interesseorganisation Dansk e-Damper Forening ser man trods forbeholdene i rundspørgen en klar dokumentation for, at e-cigaretten er et effektivt middel til rygeafvænning.

De europæiske sundhedsmyndigheder er derimod fortsat stærkt skeptiske over for e-cigaretterne, fordi der fortsat er meget lidt ægte videnskabelig dokumentation for skadevirkningen ved længere tids brug.

Både i Danmark og EU arbejdes der nu på at regulere salget og brugen af e-cigaretterne - blandt andet ved at indføre en grænseværdi for mængden af nikotin i den væske, som e-cigaretterne bruger.

DIN MENING: Er det farligt at bruge e-cigaretter? Skriv din kommentar under artiklen

0 kommentarer
Vis kommentarer