Forskere: E-cigaretter kan udløse lungekræft

Det er langtfra harmløst at bruge e-cigaretter - kemikalier kan nemlig udløse kræft hos tidligere rygere, vurderer amerikanske forskere nu

Det er væsker som disse til e-cigaretter, at sundhedsmyndigheder verden over gransker nøje i disse måneder. (Foto: Peter Hove Olesen/Polfoto)
Det er væsker som disse til e-cigaretter, at sundhedsmyndigheder verden over gransker nøje i disse måneder. (Foto: Peter Hove Olesen/Polfoto)

DIN MENING: Er det farligt at bruge e-cigaretter? Skriv din kommentar under artiklen

Der går sjældent røg af en brand uden ild.

På samme måde raser debatten om de såkaldte e-cigaretter verden over. Og den debat sætter amerikanske forskere nu ny ild til.

Se også: Minister: Børn skal ikke ryge e-cigaretter

I et frisk studie - betalt af offentlige midler - konkluderer forskerne, at kemikalier i e-cigaretterne i værste tilfælde kan udløse kræft hos tidligere rygere.

Mennesker, der har en særlig risiko for at få lungekræft, kan ifølge de foreløbige resultater blive 'skubbet ud over kanten', når de inhalerer de kemiske stoffer, der er i e-cigaretterne.

I forsøget lagde man lungeceller ned i den væske, der bruges i e-cigaretter - og udsatte på samme måde lignende celler for cigaretrøg.

Se også: Uenige e-dampere ryger videre

I begge tilfælde kunne der udløses kræftlignende adfærd i de særligt følsomme lungeceller.

Forskerne understreger, at de ikke kan bevise, at rygning af e-cigaretter som sådan giver kræft. Men der er en sundhedsrisiko, som man i dag slet ikke kender rækkevidden af.

- Der er en masse vi ikke ved om e-cigaretterne. Og en af bekymringerne er, at nogle af de kemiske stoffer kan udgøre en helbredsrisiko, siger lederen af det nye studie, doktor Steven M. Dubinett, til New York Times.

SUNDHEDSSTYRELSEN: Det mener vi om e-cigaretter

Tilhængerne af e-cigaretten fremhæver, at alternativet - ægte cigaretter - ifølge dem udgør en markant større risiko. Og at myndighederne ved at begrænse e-cigaretterne gør danskerne mere syge.

I USA ventes det, at sundhedsmyndighederne om kort tid laver nogle regler for, hvordan e-cigaretter skal reguleres.

I Danmark har Sundhedsstyrelsen allerede besluttet, at e-cigaretter med nikotin er et lægemiddel. Og der skal søges om tilladelse til at sælge lægemidler i Danmark. Det forhindrer dog ikke danske e-rygere i helt lovligt at importere og bruge e-cigaretter i Danmark.

Det vurderes, at mindst 150.000 danskere i dag bruger e-cigaretter jævnligt.

DIN MENING: Er det farligt at bruge e-cigaretter? Skriv din kommentar under artiklen

0 kommentarer
Vis kommentarer