Læger: Reklame for kræftprøver snyder danskerne

Sundhedsstyrelsen tegner et alt for positivt billede af landsdækkende test for tarmkræft - patienterne bliver narret til at lade sig teste på et falsk grundlag, mener læger

Det er blandt andet disse data fra Sundhedsstyrelsen, de to læger er stærkt kritiske over for. (PR-foto)
Det er blandt andet disse data fra Sundhedsstyrelsen, de to læger er stærkt kritiske over for. (PR-foto)

DIN MENING: Tror du, at kræftprøverne har en effekt? Skriv din mening under artiklen

Alle danskere mellem 50-74 år bliver nu tilbudt nemt at få en test for tarmkræft. Det eneste, man skal, er at sende en afføringsprøve ind til analyse.

Men Sundhedsstyrelsen, der står bag kampagnen, narrer patienter til at tage prøven, mener speciallæge John Brodersen.

DOKUMENTATION: Her er pjecen lægerne hader

I en kronik i Politiken i dag - som han har skrevet sammen med overlæge Ole J. Hartling - kritiseres styrelsen for at tegne et alt for rosenrødt billede af kræftprøven:

'I folderen om tarmkræftscreeningen lover Sundhedsstyrelsen mere, end screeningsprogrammet kan holde: de tilsigtede gavnlige virkninger af screeningen overbetones, mens de utilsigtede skadelige virkninger nævnes i en anden sprogdragt og bagatelliseres.'

'Og den måde, screeningens mulige henholdsvis gavnlige og skadelige virkninger af screeningen beskrives på, er forskellig og derfor ikke gennemskuelig,' mener de to læger.

Se også: Tilbud skal redde 150 danskere fra tarmkræft

Konsekvensen af misinformationen er ifølge lægerne, at patienterne risikerer at blive overbehandlet, selv om de aldrig ville være blevet alvorligt syge af deres kræft. Og dødeligheden sænkes heller ikke markant ved at screene alle danskere, mener lægerne:

'Ser man på de absolutte tal, kan man forvente ca. 43 dødsfald med screening og 50 uden, hvis 10.000 inviteres (aldersgruppe 50-74 år), og 6.000 af disse deltager mindst en gang i løbet af 10 år.'

'Den gavnlige effekt på dødeligheden af tarmkræft skulle så i absolutte tal kunne sammenlignes med de utilsigtede skadelige virkninger af screening for tarmkræft,' skriver John Brodersen og Ole J. Hartling i deres kronik.

Vagthund Tag din sygdom alvorligt - eller dø

I Sundhedsstyrelsen erkender enhedschef Søren Brostrøm, at styrelsen er tilhænger af testen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen vil dødeligheden blive sænket med 25 procent for dem, der ender med at deltage i screeningen. Et tal, som de kritiske læger mener er en markant overdrivelse af den reelle effekt.

Alligevel mener Søren Brostrøm godt, at man - som styrelsen gør - kan måle effekten af kræftprøverne alene på dem, der ender med at lade sig teste frem for at måle på den samlede effekt:

- Hvorfor skulle vi ikke vælge det tal, som vil være gevinsten for de danskere, der ønsker at deltage, siger Søren Brostrøm til Politiken.dk.

DIN MENING: Tror du, at kræftprøverne har en effekt? Skriv din mening under artiklen

0 kommentarer
Vis kommentarer