Syv blodpropper - men ingen pension til Gitte

Gitte Sørensen kan aldrig komme til at arbejde igen, mener lang liste af eksperter - men det er ikke nok for Næstved Kommune

(Reportage: Peter Korsgaard / Foto: Per Rasmussen / Redigering: Martin Ekelund)

TIP OS: Har du oplevet det samme som Gitte? Fortæl din historie i en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

En ergoterapeut, praktisernede læge, en neuropsykolog, en hjernelæge, Næstved Kommunes egen lægekonsulent og kommunes eget Videnscenter for Specialpædagogik.

Så mange har undersøgt 53-årige Gitte Sørensen efter at hun i 2011 blev ramt af syvblodpropper i hjernen. Konklusionen fra dem er den samme: Gitte kan ikke vende tilbage til arbejdsmarkedet. Hendes tilstand er i bedste fald stationær - den bliver ikke bedre. Men der er risiko for at den kan forværres.

Gitte Sørensen har meget svært ved at holde tårerne tilbage, når samtalen falder på følgerne af de syv blodpropper, som for tre år siden ændrede hendes liv radikalt. (Foto: Per Rasmussen) Vagthund Efter syv blodpropper: Du kan da stadig arbejde

Alligevel gav Næstved Kommune 3. juni Gitte Sørensen afslag på førtidspension. Modsat eksperterne mener kommunen nemlig ikke, at det er sikkert, at Gitte ikke kan komme til at passe et arbejde igen.

- Jeg kan ikke forstå, hvorfor kommunen ikke vil tage det, lægerne skriver for gode papirer. Jeg har aldrig nogensinde haft brug for kommunens hjælp før, men nu kan jeg ikke få hjælp. De siger bare nej, siger Gitte Sørensen.

Hos Næstved Kommune forklarer kontorchef og formand for pensionsnævnet Niels Larsen, at det ikke er lægernes opgave, at vurdere en syg borgers arbejdsevne. Han understreger, at afslaget blandt andet er givet, fordi Gitte Sørensens erhvervsevne ikke er blevet afklaret igennem arbejdsprøvning.

Bo Sørensen må flere gange om dagen ringe hjem til sin hjerneskadede kone for at minde hende om om, at hun skal spise, drikke og gå på toilet. Alligevel mener Næstved Kommune, at er er mulighed for, at Gitte Sørensen kan komme tilbage på arbejdsmarkedet. (Foto: Per Rasmussen) Vagthund Kommune om Gittes arbejdsevne: Det skal lægerne ikke blande sig i

- Når en speciallæge siger, at tilstanden er stationær og fraråder arbejdsprøvning, fordi det vil være traumatiserende for borgeren. Er det så ikke uansvarligt, at en kommune alligevel overvejer den mulighed?

- Nej, det mener jeg slet ikke. Omvendt kan jeg sætte spørgsmålstegn ved det grundlag, som speciallægen vurderer det på, siger Claus Larsen.

Han påpeger, at neurologen ikke har forklaret, hvad det er, han mener, der kan være traumatiserende ved en arbejdsprøvning.

TIP OS: Har du oplevet det samme som Gitte? Fortæl din historie i en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

0 kommentarer
Vis kommentarer