Hård kritik af borgmester: Du har svigtet Max

Hemmelige lydoptagelser afslører, at personalet en institution i hovedstadsområdet taler om at banke en 17-årig blinde, autistisk dreng. Nu skal Københavns Kommunes socialborgmester træde i karakter, mener flere medlemmer af socialudvalget

Socialborgmester i Københavns Kommune Jesper Christensen (S) må træde i karakter, efter endnu en sag af kommunens svageste bliver afsløret af medierne. Det mener en række medlemmer af socialudvalget i Københavns Kommune, som Ekstra Bladet har talt med  (Foto: Jens Dresling).
Socialborgmester i Københavns Kommune Jesper Christensen (S) må træde i karakter, efter endnu en sag af kommunens svageste bliver afsløret af medierne. Det mener en række medlemmer af socialudvalget i Københavns Kommune, som Ekstra Bladet har talt med (Foto: Jens Dresling).

Flere medlemmer af socialudvalget i Københavns Kommune retter nu en voldsom kritik mod direktionen i socialforvaltningen samt socialborgmester Jesper Christiansen (S).

Se også: Plejere på bånd: Sådan kan vi banke blind autist

Det sker, efter Ekstra Bladet onsdag kunne afsløre, hvordan de ansatte på en institution for svært handicappede unge taler om, hvordan de kan slå en af beboerne:

- Det er helt uforsvarligt at personalet taler sådan til borgerne. Det synes jeg faktisk er meget rystende, siger Mette-Katrine Ejby Buch, medlem af socialudvalget for Det Konservative Folkeparti, til Ekstra Bladet.

I næsten fire år har forældrene til den blinde, autistiske og udviklingshæmmede dreng, Max Blom Møller, klaget over forholdene på institutionen Hartmannshus, der er drevet af Københavns Kommune. Klagerne kom som reaktion på, at deres søn, der bor på institutionen, gradvist blev mere aggressiv og indelukket.

17-årige Max ses her sammen med sin søster, Mie Blom Møller (Foto: Jan Unger).
17-årige Max ses her sammen med sin søster, Mie Blom Møller (Foto: Jan Unger).
 

Men i stedet for handling fik familien høflige svar fra cheferne i socialforvaltningen, som afviste, at der var problemer på stedet. Det viser en omfattende aktindsigt, som Ekstra Bladet har fået i sagen.

Vagthund Medarbejder: Jeg forstår godt forældrenes motiv

Til sidst følte forældrene sig så magtesløse, at de begyndte at optage lyd fra deres søns lejlighed på institutionen, for at få et indblik i, hvad der foregik, når de ikke var til stede. Optagelserne, som Ekstra Bladet også har hørt, afslørede, at personalet taler om at slå og sparke den blinde, handicappede dreng, når han blev aggressiv:

- Jeg kan 100 procent forstå forældrenes frustration, og jeg kan kun sige, at jeg kan genkende deres oplevelse med forvaltningen. Jeg har dyb respekt for forældrenes ukuelighed, og at de er blevet ved, siger Mette-Katrine Ejby Buch (K) til avisen.

Familien har igennem næsten fire år klaget til Københavns Kommune, fordi de så, hvordan deres søn mistrives og psykisk fik det værre. (Foto: Jan Unger) Vagthund Forældrene: Derfor aflyttede vi institutionen

Der bliver også rettet en skarp kritik af socialborgmester Jesper Christensen (S).

- Borgerne i København kan ikke være tjent med, at de her sager kan blive ved med at dukke op. Jeg mener ikke, at borgmesteren har taget det her område alvorligt nok, siger Karina Rohrberg Jessen, medlem af socialudvalget for Venstre, til Ekstra Bladet.

Også Finn Rudaizky, medlem af Socialudvalget for DF, mener at forvaltningen og borgmesteren må træde i karakter..

- Vi har set en række af sager om svigt på socialområdet her i Københavns Kommune. Vi har håbet på, at man ville have taget ved lære, men der sker ikke noget.

Vagthund Psykiater: Max har brug for uddannet personale

- Vi mangler, at borgmester Jesper Christensen (S) træder i karakter og sørger for, at når sådan nogle ting sker, så kommer nogle udskiftninger af de ledere på institutionen, der har ansvaret. De viser sig jo at være uegnede til at have med svage borgere at gøre, slår han fast.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra socialborgmesteren i København.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere