Patientorganisation: Behandling på 2.klasse i sommerferien er ikke ok

Det er ikke retfærdigt, at behandlingen af alvorligt syge afhænger af årstiden, mener en organisation, der kæmper for forbedre patienternes vilkår

Hjerneskadepatienter skal vente længere på den vigtige genoptræning når det er sommerferie i Region Midtjylland (Foto: Genrefoto).
Hjerneskadepatienter skal vente længere på den vigtige genoptræning når det er sommerferie i Region Midtjylland (Foto: Genrefoto).

TIP OS: Er din behandling blevet forsinket af sommerferien? Fortæl din historie i en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Det er helt uacceptabelt og unfair, at patienter med en hjerneskade får andenklassesbehandling, fordi det er sommerferie.

Det slår Hjernesagen, en forening der varetager hjerneskadede patienters interesse, fast.

- Det er ikke acceptabelt, at man drosler ned på grund af ferie eller weekend. Folk, der bliver ramt af en hjerneskade, skal have et lige godt tilbud, uanset hvornår på året det sker, siger Lise Beha Erichsen, direktør i Hjernesagen, og fortsætter:

- Det må være en rettighed, man har som patient i et velfærdssamfund, at man selvfølgelig ikke får en dårligere behandling, fordi man er blevet syg på i en forkert måned.

Se også: Hospital til patienter: Vi holder sommerferie - vent tre uger på hjælp

Hun har fuld forståelse for, at personalet på Hammel Neurocenter skal holde ferie. Men hun mener ledelsen og de ansvarlige politikere bør sørge for, at ferien afvikles på en måde, der ikke påvirker behandlingen af patienterne.

- Selvfølgelig skal personalet holde ferie som alle andre. Men det er et ledelsesansvar og et politisk ansvar, at sommerferien ikke går ud over patienterne, siger Lise Beha Erichsen.

Forskelsbehandling er unfair

Direktøren i Hjernesagen slår også fast, at hun er uforstående over for forskelsbehandlingen, der lige nu foretages mellem patienter med blodprop- og hjerneblødninger, også kaldet apoplexipatienter, i forhold til patienter, der eksempelvis er blevet hjerneskadet i en trafikulykke.

- Jeg synes ikke forskelsbehandling mellem patienter er fair.

- Jeg håber, at forskelsbehandlingen skyldes, at man er startet med apoplexipatienterne, fordi det er den største gruppe af hjerneskadepatienter, og så vil udbygge det til de andre grupper af senhjerneskadede hurtigst muligt, siger hun.

TIP OS: Er din behandling blevet forsinket af sommerferien? Fortæl din historie i en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Regionsrådsformand: Ok hjerneskadepatienter venter længere om sommeren

Regionsrådsformand: Ok hjerneskadepatienter venter længere om sommeren

I Region Midtjylland mener den øverst ansvarlige politiske chef, regionsrådsformand Bent Hansen (S), ikke at det er et problem, at hjerneskadepatienter må vente længere tid på at få genoptræning i sommerferien.

- Jeg ikke dokumentation på, at organisationen i sommerferien betyder en ringere behandlingskvalitet for den enkelte patient. Om patienterne er længere på en sygehusafdeling, eller hvad deres situation er, det har jeg ikke noget overblik over, siger Bent Hansen

- Det er vel logisk, at hvis der er færre hospitalssenge men det samme antal patienter, så er der nogen, der kommer til at vente længere på den her vigtige genoptræning. Bør du som ansvarlig ikke undersøge konsekvenserne?

- Jeg har ikke nogen melding på, at Hammel Neurocenter har gjort noget, der er fagligt uforsvarligt. Lige nu har vi en arbejdsgruppe til at se på det her og komme med en tilbagemelding på, hvordan det her kan gøres, så der er ensartede vilkår.

- Det er ikke helt korrekt. Overlæge og regionsrådsmedlem Ole Davidsen har påpeget, at folk venter længere i sommerferien?

- Jo, jo. Det er vi nu gået i gang med at undersøge, og så får vi en afrapportering senere, om den måde vi tilrettelægger det på i dag er den bedste.

- Har hjerneskadepatienter ikke brug for samme gode behandling  både om sommeren og om vinteren?

- Jo, hvis de har et fagligt behov, så skal de have tilbuddet.

- Hvad er så dit argument for, at man kan vente længere i sommerferien end om vinteren?

- Den daglige tilrettelæggelse af, hvor mange senge, der er tilrådighed, planlægger de enkelte afdelinger. Og jeg har ikke nogen tilbagemeldinger på, at den måde, vi har gjort det på i Hammel, ikke er fagligt forsvarligt.

- Hvorfor forskelsbehandles traumepatienter i forhold til patienter med blodpropper?

- Vi havde nogle hospitalsafdelinger, der ikke hurtigt nok sendte patienterne videre. Derfor traf vi den beslutning om at rykke dem (blodproppatienterne, red.) frem. Nu tager vi fat på det med undersøgelsen, vi har sat i gang. Jeg tror ikke, det er hensigtsmæssigt, vi har gjort forskel, siger Bent Hansen

0 kommentarer
Vis kommentarer