Her er beviset: Derfor får du vinterdepression

Danske forskere kan nu have fundet den mekanisme i hjernen, der gør, at mange danskere får en vinterdepression

Danske forskere fra Rigshospitalet og Københavns Universitet har netop opdaget den mekanisme, der gør, at flere tusinde danskere hvert år lider af vinterdepression. (Foto: Privat)
Danske forskere fra Rigshospitalet og Københavns Universitet har netop opdaget den mekanisme, der gør, at flere tusinde danskere hvert år lider af vinterdepression. (Foto: Privat)

Lider du af vinterdepression og har lyst til  at fortælle din historie? Så skrive til os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Danske forskere fra Rigshospitalet og Københavns Universitet har netop opdaget den mekanisme, der gør, at flere tusinde danskere hvert år lider af vinterdepression.

Op imod fem procent af danskerne lider af den sæsonbestemte sygdom, der kan blandt andet kan medføre mangel på energi, mere behov for at sove, nedtrykthed og nedsat sexlyst.

Man har haft en mistanke
Det skyldes ifølge den nye forskning, at de har en ændring i evnen til at kontrollere udskillelsen af serotonin - stoffet som er med til at regulere humøret - i de mørke vintermåneder.

- Vi har fundet en biologisk baggrund for, hvorfor nogle mennesker udvikler vinterdepression. Man har i mange år haft en mistanke om, at det skyldes ændringer i serotoninsystemet, men man har ikke kunne se det på den måde, som vi kan, før nu, siger Brenda Elvira Munk Mc Mahon, som er en af forskerne bag den danske undersøgelse.

Man har ikke tidligere undersøgt forandringerne hjernen på levende personer med vinterdepression, dels fordi teknikkerne til det ikke har været udviklet til det, men det har forskerne fra Rigshospitalet nu gjort i undersøgelsen, hvor 11 deltagere med vinterdepression og 23 raske er blevet undersøgt sommer og vinter.

Se også: Sådan undgår du vinterdepressionen

Deres hjerner er blevet undersøgt i en såkaldt PET-skanner, hvor et radioaktivt mærket sporstof bliver brugt til at fortælle om hjernens kemiske sammensætning.

- Ved at radioaktivt mærke et stof, kan vi spore dets rejse i kroppen og se meget præcist, hvor i hjernen det sætter sig. I det her tilfælde har vi brugt et stof som binder sig til serotonin-transporteren (SERT). Serotonin-transporteren sidder på cellens overflade og sluser serotonin retur i cellen, hvor det ikke er aktivt, jo mere SERT jo mindre effekt af serotonin. Serotonin er afgørende for regulering af vores humør og døgnrytme, og et lavt serotoninniveau kan føre til depression, siger Brenda Mc Mahon til Ekstra Bladet.

Går verden rundt
Undersøgelsen viste  at de 11 deltagere med vinterdepression, havde et signifikant højere niveau af SERT om vinteren i forhold til om sommeren, stigningen havde en direkte sammenhæng med udviklingen af depressive symptomer; dem som havde den mest markante SERT stigning var også dem som oplevede den største sæson  ændring i deres humør.

Brenda  Mc Mahon har netop præsenteret studiet på en konference i Berlin, hvor det blev vel modtaget.

- At SERT har forbindelse til vinterdepression er indirekte blevet påvist i tidligere studier, men dette er den første undersøgelse, der har undersøgt patienterne både sommer og vinter. Det tyder på, at undersøgelserne giver endelig konfirmation af, at transporten af serotonin hænger sammen med vinterdepression, siger professor Siegfried Kasper, som er tilknyttet European College of Neuropsychopharmacology.

Det danske studie er gået verden rundt. Blandt andre BBC, TIME og New York Daily News har skrevet om studiet.

Lider du af vinterdepression og har lyst til  at fortælle din historie? Så skrive til os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

1 af 3 På PET-skanninger af hjernen har forskere fra  Rigshospitalet og Københavns Universitet nu sporet den mekanisme, der er forbundet med vinterdepressioner (Foto: Brenda Mc Mahon).
2 af 3 Brenda Elvira Munk Mc Mahon er en af forskerne bag den danske undersøgelse.(Foto: Privat)
3 af 3 Danske forskere fra Rigshospitalet og Københavns Universitet har netop opdaget den mekanisme, der gør, at flere tusinde danskere hvert år lider af vinterdepression. (Foto: Privat)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen