Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Forskning: Mordere er født med kriger-gen

Ny forskning har fundet en forbindelse mellem bestemte gentyper og ekstrem voldelig adfærd

Seriemorderne Albert DeSalvo, Jeffrey Dahmer og David Berkowitz har med stor sandsynlighed haft det såkaldte 'kriger-gen' (Foto: AP).
Seriemorderne Albert DeSalvo, Jeffrey Dahmer og David Berkowitz har med stor sandsynlighed haft det såkaldte 'kriger-gen' (Foto: AP).

Mordere kan være født med bestemte gener, der gør dem mere voldelige.

Det er en af konklusionerne i et nyt studie fra Karolinska Institute i Sverige.

Pedro Lopez yndede at begrave sine ofre nær floder og vådområder. (Politifoo) Krimi Monsteret fra Andesbjergene: Myrdede og voldtog 300 små børn

De har undersøgt 895 kriminelle i Finland og fundet en sammenhæng mellem to bestemte gener og ekstrem vold.

Kriger-genet
I studiet, der er blevet publiceret i det videnskabelige magasin Molecular Psychiatry, har de sammenlignet generne hos ikke-voldelige kriminelle med kriminelle, der er dømt for voldelige forbrydelser.

200 af de kriminelle, der er blevet undersøgt, har begået mord.

Over de seneste 100 år kan blot tre personer leve op til betegnelsen seriemorder i Danmark. (Collage: Polfoto) Krimi De danske seriemordere

De har ifølge studiet alle det såkaldte MAOA-gen, der populært er kendt som 'kriger-genet', og som betyder at personen er mere aggressiv end normalt. De har også genet CDH13, der tidligere er blevet forbundet med højere risiko for at blive misbruger.

Forskerne bag undersøgelsen understreger dog, at deres fund ikke betyder, at man fremover vil kunne undersøge alle børn og forudsige, hvem der vil blive mordere eller ej, fordi det stadig har en stor betydning, hvilket miljø du vokser op i.

Alle er produkter af deres gener
Det betyder ifølge en amerikansk professor heller ikke, at du kan få nedsat din straf, hvis du kan bevise, at har de to gener.

- I et vist omfang, så er vi alle produkter af vores gener og vores opvækst, men det mener jeg ikke, berøver os fra vores frie vilje, eller vores forståelse af, hvad der rigtigt og forkert, siger den amerikanske professor Christopher Ferguson fra Stetson University til BBC.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen