Bakterie-udbrud: Vuggestuebørn bliver syge på stribe

Statens Serum Institut har på nuværende tidspunkt konstateret 37 tilfælde af den diarré-fremkaldende bakterie Escherichia coli STEC O26

Statens Serum Institut har registreret et højt antal tilfælde af smittede med e.coli-bakterier. Arkivfoto: AP
Statens Serum Institut har registreret et højt antal tilfælde af smittede med e.coli-bakterier. Arkivfoto: AP

Siden september er flere sygdomstilfælde med en specifik type e.coli-bakterie konstateret hos danske børn. Statens Serum Institut har indtil videre konstateret 37 tilfælde af bakterien, de 32 hos børn i førskole-alderen. Det skriver Newsbreak.dk.

Epidemiolog hos Statens Serum Institut Luise Müller siger til Newsbreak.dk, at et udbrud af denne type bakterier normalt vil sende instituttet i allerhøjeste alarmberedskab, som man ser ved det nuværende salmonella-udbrud:

– Udbrud med diarréfremkaldende e.coli-bakterier sender os normalt i højeste alarmberedskab, fordi der er risiko for at børn kan få nyresvigt. Men ved denne type e.coli-bakterier giver det kun et mildere sygdomsforløb, siger Luise Müller til Newsbreak.dk.

Statens Serum Institut undersøger i samarbejde med Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet stadig, hvad årsagen er til udbruddet med bakterien, der også kaldes STEC eller VTEC.

Sygdomstilfældene er forekommet i hele landet med en overvægt i eller omkring de største byer.

Mavesmerter og diarré
STEC/VTEC forårsager akut maveinfektion med mavesmerter og diarré. I tilfældet med dette sygdomsudbrud har symptomerne været relativt milde.

De fleste har haft vekslende løse og faste afføringer over længere tid, mens få har rapporteret at have haft blodig diarré, skriver Statens Serum Institut.

Sygdomsudbruddet skyldes en bakterie, der normalt lever i tarmen hos køer, så det er primært oksekødsprodukter, fokus er rettet mod, når sygdomskilden skal findes. Da der i 2007 senest var et udbrud af STEC O26-bakterien var smittekilden med meget stor sandsynlighed et bestemt mærke af økologisk oksespegepølse.

Derfor anbefaler Luise Müller også, at man sørger for at gennemstege fersk oksekød.

17 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere