Børn der spiser sund bliver tykke - hvis de sover for lidt

Børn risikerer at få mere fedt om maven, hvis de sover for lidt. Også selv om de spiser sundt

(Arkivkfoto: Thomas Borberg)
(Arkivkfoto: Thomas Borberg)

Det er velkendt, at en god nats søvn er afgørende for, at børn kan koncentrere sig i skolen.

Nu viser en ny dansk undersøgelse, at søvnen også beskytter mod overvægt.

Børn, der sover for lidt, får sværere ved at styre appetitten, og dermed stiger deres risiko for at tage på i vægt. Også selv om de spiser sundt.

- Når børn sover for få timer, tyder det på, at de skubber til den fint tunede balance, der er mellem indtaget af kalorier og energiforbruget, siger Mads F. Hjort, der er adjunkt på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

Han er forfatter til undersøgelsen, der omfatter 530 børn i 3. og 4. klasse fordelt på ni folkeskoler.

De har deltaget i et projekt, hvor de i tre måneder fik serveret sund skolemad baseret på nordiske råvarer tilberedt på skolen.

I en anden tremåneders periode spiste de deres madpakker.

Gennem de i alt seks måneder blev børnene kontrolleret på kryds og tværs, blandt andet blev deres taljeomkreds og fedtmængde målt, ligesom forskerne noterede, hvor mange timer, de sov om natten.

For alle børn gjaldt, at den sunde mad gavnede deres hjerter, men overraskende så gav de nordiske råvarer en del af børnene mere fedt på kroppen.

Det fik forskerne til at kigge nærmere på elevernes søvnvaner.

- Vi undersøgte den tredjedel, der sov mest, og den tredjedel, der sov mindst, og kunne se, at de børn, der fik nok søvn, ikke tog på. Det gjorde derimod de, der sov kort tid, for selv om maden er sund, så tager man på, hvis man overspiser, siger Mads F. Hjorth.

Resultaterne underbygges af, at anden forskning også har peget på en sammenhæng mellem manglende søvn og stress, og at et højere stressniveau kan føre til, at børn spiser mere usundt og er mindre fysisk aktive.

Tidligere har en undersøgelse fra Rockwool Fonden vist, at flere end hvert tredje danske barn i alderen 7-18 år sover for lidt.

9 kommentarer
Vis kommentarer