De unge mødre dropper hjælp: Risikerer dårlig fødsel

De ressourcesvage gravide bliver skræmt væk af de nye fødselskurser på flere hospitaler, mener Mødrehjælpen

(Polfoto)
(Polfoto)

Flere unge og sårbare mødre bliver afskrækket fra at komme til hospitalernes nye fødselskurser. Det skyldes, at de nye kurser handler mere om parterapi og dialog end de tidligere.

Derfor henvender de sig mest til ældre og ressourcestærke mødre, mener Mødrehjælpen.

- Unge mødre uden en lang uddannelse kan komme til at føle sig forkerte foran mere ressourcestærke gravide. Det kan være ubehageligt at skulle åbne sig op foran kvinder, der er ældre end dem selv og måske oveni købet har både hus, folkevogn og Webergrill. De tør ikke stille spørgsmål, fordi de føler sig utilstrækkelige og forkerte. Derfor bliver de væk, siger Mødrehjælpens direktør Mads Roke Clausen.

Læs også: Astrid Krag røber på Facebook: Jeg er gravid - igen!

Det øger risikoen for kriser under og efter fødslen hos de kvinder, der ikke kommer på kurset, særligt hos de svage gravide.

- En krise slår hårdere, hvis man er svag. De her kvinder har ikke ressourcer til at komme igennem en krise og får ikke nogen opbakning hjemmefra. Derfor kan det blive dyrere på den lange bane, når de skal have hjælp senere hen, siger Mads Roke Clausen.

Parterapi frem for fødselsteknik
Mødrehjælpen vurderer, at problemet er vokset, efter at de nye kurser har vundet ind på flere hospitaler de sidste par år.

Læs også: Nybagt mor: Jeg blev fyret under graviditeten

Kurserne er udviklet af jordemødre, sundhedsplejersker, psykologer og familieterapeuter i samarbejde med forskere. Det er blandt andet sket med henblik på at sænke det høje antal skilsmisser ved at tilbyde de vordende forældre parøvelser og dialog med andre forældre.

- Kurserne er i små hold og handler om parforhold og de psyko-sociale sider af at blive forældre. Kommende forældre kan dele deres bekymringer og forventninger og sparre med en fagperson, fortæller seniorforsker fra Statens Institut for Folkesundhed Vibeke Koushede, der har været med til at udvikle den nye kursusform.

Læs også: Råd til gravide jobsøgere: Hold kæft og træk maven ind

Hvor der før sad op til 200 gravide i et auditorium og fik et foredrag om fødselsteknik, bliver de nu tilbudt et intimt kursus med fem-seks andre par, hvor alle indgår i dialog.

Taber dem, der har mest brug for hjælp
Men ifølge jordemødrenes tillidsrepræsentant på Hvidovre Hospital Fie Hjørnet henvender de nye dialogbaserede kurser sig mest til de mere ressourcestærke forældre, som hun ofte ser tilkøbe sig private kurser.

- Mange af dem, der deltager i det nye, har vi tidligere set bruge de tilbud, der findes privat. Dem, som vi havde fat i før, taber vi rigtig meget på gulvet nu, tror jeg.

Svage mødre vil gemme sig i mængden
Selvom Fie Hjørnet kan se flere fordele ved den nye kursusform, der har mere plads til fordybelse, så havde de ressourcesvage forældre nemmere ved at forsvinde i mængden til de gamle kurser.

- Det gode var, at de ressourcesvage gravide bare kunne møde op og gemme sig i mængden. Det var meget uforpligtende, hvor de kunne få noget information og så gå igen. Det er ikke alle kommende forældre, der finder det tiltrækkende at deltage på et lille, intimt hold, siger hun.

Seniorforsker Vibeke Koushede kan godt se fordelene ved den gamle kursusform. Selvom de nye kurser forhåbentligt kan forebygge mange skilsmisser i fremtiden, så ville hun foretrække, at de gravide kunne vælge mellem begge kurser.

- Anonymitet er godt for nogen. For andre, for eksempel sårbare gravide, kan små hold opleves som mere trygge. Derudover er der bedre mulighed for at dele erfaringer på små hold, men alle har forskellige behov. Derfor ville det optimale være, hvis der fandtes begge dele, siger hun.

Lav hold kun for unge og udsatte mødre
Hos Mødrehjælpen ser man også problemet bestå i, at kurserne ikke er inddelt efter mødrenes behov. Det betyder, at unge og usikre mødre sidder sammen med ældre og erfarne mødre, der godt tør at stille en masse spørgsmål og åbne sig, og det kan virke afskrækkende.

Læs også: Fire ting du skal vide om sex under graviditet

- Man bliver nødt til at lave kurser til de unge, der møder de behov, de nu engang har. Hvis de blev sat sammen med andre i samme situation, ville det skabe tryggere rammer, siger direktør Mads Roke Clausen.

Samtidig mener han også, at man skal se på, hvad de ressourcesvage gravide har brug for rådgivning i. Det er nemlig noget helt andet end det, de stærke og ældre mødre har brug for.

- De sårbare mødre har brug for helhedsorienterede kurser, der også handler om uddannelse og job. Der skulle være en socialrådgiver og erhvervsvejleder tilknyttet, som man kunne sparre med, siger Mads Roke Clausen.

Chefjordemoder: Vi er i en opstartsfase
Chefjordemoder Marianne Skovby på Hvidovre Hospital mener, at det er for tidligt at konkludere noget om de nye kurser.
- Vi er i en opstartsfase og skal først evaluere, om vi rammer det publikum, vi skal ramme, før vi kan konkludere noget, siger hun.

På Rigshospitalet tilbyder man både de gamle kurser i auditorium og de nye parterapeutiske kurser.

9 kommentarer
Vis kommentarer