Derfor må du ikke rense dine ører med vatpinde

Der er en meget god grund til, at du aldrig må stikke en vatpind i øret – også selvom det er propfyldt med voks

I denne reklame fra 2012 for produktet WaxVac advares der på det kraftigste mod at bruge vatpinde

Vi er – næsten bogstaveligt talt – blevet tudet ørerne fulde med, at vi ikke må stikke vatpinde i øret. Men hvorfor er det nu helt præcist, at den ellers så smarte lille pind ikke dur, når øret er proppet med voks og trænger til at blive renset?

Det giver Oxford University Hospitals svaret på i en patient-guide, hvor de forklarer, hvordan man renser sine ører. Og svaret på spørgsmålet er slet og ret: ’det gør du IKKE!’.

Øret, forklarer eksperterne i guiden, er nemlig selvrensende.

’Huden i dine ører fungerer som et transportbånd. Det kører langs ørekanalen fra trommehinden og tager alt affaldet med sig’, forklarer de.

’Hvis du bruger vatpinde eller andet til at rense dine ører, kan det forstyrre ørernes naturlige rengøringssystem’.

Når vi stikker pinden i øret i et forsøg på at rense dem, skubber toppen af den nemlig voksen ned i trommehinden og påvirker den. Sker der en for stor ophobning af voks ved trommehinden, kan det betyde, at den bliver dårligere til at vibrere, hvilket kan resultere i problemer med hørelsen, lyder forklaringen.

Det bedste, du kan gøre, hvis ørets selvrensende funktion ikke fungerer optimalt, er derfor at opsøge sin læge og få vedkommende til at rense det for dig, råder Oxford University Hospitals.

58 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere