Død efter fæcestransplantation

De amerikanske myndigheder advarer mod konsekvensen af alternativ behandlingsform, der også bruges i Danmark

Ifølge danske forskere er fæcestransplantation en lovende behandlingsform, men som sagerne fra USA viser, skal man være omhyggelig, når metoden bruges. Foto: Fabian Bimmer/Ritzau Scanpix
Ifølge danske forskere er fæcestransplantation en lovende behandlingsform, men som sagerne fra USA viser, skal man være omhyggelig, når metoden bruges. Foto: Fabian Bimmer/Ritzau Scanpix

En alternativ metode til at komme livstruende diarré til livs, viser sig nu at kunne få dødelige konsekvenser, hvis man ikke tænker sig om.

Også i Danmark bruger lægerne metoden, hvor man overfører afføring fra et sundt menneske til den, som er plaget af diarré.

Men en aktuel sag fra USA viser nu, at den alternative behandlingsform netop er meget alternativ.

De amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, lagde derfor torsdag en skarp advarsel på sin hjemmeside, efter mindst en person er død af behandlingen. En anden er ligeledes blevet syg, men personens tilstand er p.t. ukendt.

Forskere fra Aarhus Universitetshospital har opdaget, at staten kan spare millioner ved at lave fæcestransplantationer. Foto: Benjamin Nørskov. Samfund Fæcestransplantationer er en rigtig god forretning

Glemte at teste afføring
Problemet i de to sager er, at lægerne 'glemte' at teste den afføring, der blev brugt. Efterfølgende har det vist sig, at materialet fra donoren - som begge patienter modtog fra - var inficeret med colibakterier, som man efterfølgende ikke kunne bekæmpe.

Anbefalingen fra FDA er, at lægerne naturligvis altid skal teste afføring for kendte smittekilder.

Ifølge New York Times er de amerikanske forsøg med fæcestransplantationer nu stoppet, indtil sagen er helt opklaret.

Før de tragiske sager fra USA kom frem, vurderede forskere fra Aarhus Universitetshospital, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet i øvrigt, at behandlingen har et stort potentiale herhjemme, da den effektivt kan hjælpe svært diarréramte og samtidig sparer samfundet for mange penge til lange indlæggelser.

Michelle Maack har tusindvis af siders sag liggende hos Næstved Kommune, der nægter at give hende førtidspension, selv om hun har kronisk og livstruende diarré. Foto: Per Rasmussen Politik Michelle har livstruende diarré: Skal tvinges i job

100 patienter får årligt en fæcestransplantation

Omkring 4000 patienter rammes årligt af dræberdiarré. Omkring hver fjerde får det igen og igen. 25 procent af dem dør. Resten får ofte en række antibiotikabehandlinger, før nogle af dem fæcestransplanteres, da det endnu ikke er standardbehandling.

* Der foretages årligt omkring 100 danske fæcestransplantationer.

* Behovet anslås at være 500.

* Patienterne er typisk raske, et par timer efter at de har fået den fremmede afføring via sonde, tablet eller gennem endetarmen.

* Jo mere syge de er, jo bedre effekt.

* Der forskes grundigt i, om fæcestransplantationer også kan hjælpe andre patienter med sygdomme såsom fedme, diabetes, irritabel tyktarm, sklerose og fibromyalgi. Resultaterne er hidtil ikke overbevisende.

Kilde: Aarhus Universitetshospital.