Efter skandalesager: Sundhedsstyrelsens direktør fyret

Sundhedsministeren giver Else Smith sparket efter en lang række skandalesager

Else Smith stopper som direktør for Sundhedsstyrelsen. Polfoto
Else Smith stopper som direktør for Sundhedsstyrelsen. Polfoto

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har fyret Sundhedsstyrelsens direktør Else Smith. Det bekræfter pressechef i ministeriet Thomas Bille Winkel over for Ekstra Bladet.

Det er den sidste tids mange skandalesager vedrørende styrelsens haltende tilsyn med landets læger, som har ført til fyringen. Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

'Der er brug for at få ryddet op og moderniseret Sundhedsstyrelsen. Vi har gennem en årrække – under skiftende direktører og ministre – set en række sager, som har skabt usikkerhed om tilsynet med det danske sundhedsvæsen. Sager, som har gjort befolkningen usikker på, om tilsynet med vores sundhedsvæsen fungerer godt nok, siger sundhedsminister Nick Hækkerup i meddelelsen:

'Siden jeg blev sundhedsminister, har jeg hele tiden sagt meget klart, at jeg vil gøre, hvad der skal til, for at få ryddet op i de her ting og for at få genskabt tilliden til Sundhedsstyrelsen. Og der har været en række sager, som samlet set gør, at jeg mener, tiden er kommet til at tage mere grundlæggende fat, så vi få ryddet ordentligt op og moderniseret Sundhedsstyrelsen.'

Det er kun få måneder siden, at direktør Vagn Nielsen og tilsynschef Anne Mette Dons fik sparket, men nu er turen altså kommet til Else Smith.

Se også: Ny tilsynsplan koster chefer jobbet i Sundhedsstyrelsen

Den seneste sag vedrørende tilsynet omhandler en hjerneskadet psykiater. DR afslørede at psykiateren arbejdede på trods af, at styrelsen i flere år havde været advaret imod psykiaterens virke. Den hjerneskadede psykiater nåede at være indblandet i både dødsfald og flere tilfælde af voldsom fejlbehandling.

Læs DRs tema her.

Sagen er dog langt fra enestående. Ekstra Bladet har tidligere afsløret, hvordan Slagelse-lægen Carsten Bøttcher udskrev voldsomme mængder afhængighedsskabende lægemidler til patienter på trods af, at Sundhedsstyrelsen flere gange var blevet advaret imod hans lemfældige omgang med receptblokken.

Se også: Pilleamok: Udskrev til flere års forbrug

Forrige år kunne DR fortælle, hvordan den nordjyske psykiater Arne Mejlhede i årevis udskrev vanvittige mængder medicin og fejlbehandlede patienter. Også i denne sag var Sundhedsstyrelsen flere gange blevet advaret uden, at man havde gjort noget.

De mange afsløringer af det haltende tilsyn var blandt andet medvirkende til, at daværende sundhedsminister Astrid Krag (S) krævede en uvildig gennemgang af Sundhedsstyrelsen. Den kom sidste sommer og indeholdt 57 konkrete anbefalinger. Det var især den interne kommunikation, som det haltede alvorligt med.

Du kan læse hele rapporten her.

101 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere